Pokojové rostliny, které zvládne pěstovat každý

Pokojové rostliny, které zvládne pěstovat každý
Pokud chcete pěstovat rostliny doma, měli byste si vybrat ty, které nejlépe vyhovují vašemu domácímu prostředí, vašemu životnímu stylu a vašim zahradnickým dovednostem. Je také zbytečné vybírat rostliny, které zabírají hodně místa, pokud nemáte velký dům.

Stejně důležité je vyhnout se toxickým rostlinám v prostředích, kde jsou děti a zvířata. 

Pokud jste začátečníci, vyberte si rostliny pro domácnost, které mají tyto čtyři vlastnosti:

  • snadno se kultivují
  • daří se jim v interiéru po celý rok
  • stačí jim malý prostor
  • nejsou jedovaté, a tedy vhodné pro děti a zvířata
Zdroj: Autor: Ara Hovhannisyan / Shutterstock

Acalypha hispida – Palnice žláznatá, lidově zvaná „kočičí ocásek“ 

Skvělé se hodí do závěsných květináčů. Listy jsou jasně zelené a kompaktní šarlatově červené květenství vydrží dlouho. Pěstování je snadné, pokud má rostlina teplotu kolem 16 °C a větší vlhkost. Rostlina nemá ráda průvan.

Hoya Carnosa – Hoja masitá, známá jako Voskovka masitá

Je to kytka velmi vhodná pro zakrytí stěn. Květenství je tvořeno malými květy o průměru asi 15 mm bílo-růžové barvy s červeným středem. Kvete od července do října. Má ráda slunce i polostín a snese i nižší teploty nad 7°C. V létě vyžaduje větší zálivku.

Kalanchoe blossfeldiana – Kolopějka vděčná (na úvodním obrázku)

Je to velmi oblíbená sukulentní rostlina hlavně díky svému nádhernému květu, který rostlinu zdobí od ledna do května v hustých shlucích červené (původní barvy), růžové, žluté, oranžové nebo bílé barvy. Dorůstá maximálně do výšky 30 cm. Má ráda světlé místo s teplotou 10 až 18 °C. Nesnáší příliš vlhký substrát. V zimě se musí zálivka hodně omezit. Lépe prospívá v menším květináči.

Pachystachys lutea – Tlustoklasec žlutý 

Je to malý keř s vysoce atraktivními okrasnými květy žluté barvy, které jsou v plné kráse v létě. Rostlina má ráda světlé místo, ale je třeba ji chránit před poledním sluncem. Vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost.

Aloe vera – Aloe

Rostlinu tvoří masité zelené listy se zoubkovitým okrajem. Rostlina chce světlo. Není náročná na teplo ani na zálivku. Teplota by neměla klesnout pod 5 °C.

Rostlinu tvoří masité zelené listy se zoubkovitým okrajem. Rostlina chce světlo. Není náročná na teplo ani na zálivku.

Cereus jamacaru – Cereus

Nenáročný kaktus má sloupcovité tělo a v optimálních podmínkách má v létě bílé podlouhlé květy. Miluje plné slunce a v létě stačí mírná zálivka, v zimě žádná.

Sanseviera trifasciata – Tenura trojžilná, lidově zvaná „tchýnin jazyk“

Rostlina má mečovité tmavě zelené listy se světlou kresbou. Prospívá na každém místě. V létě vyžaduje mírnou zálivku, v zimě téměř žádnou. Optimální teplota je nad 13°C.

Zdroj: autorský text