Proklínaná a obdivovaná aneb pátrání po původu podprsenky

Proklínaná a obdivovaná aneb pátrání po původu podprsenky
Dnes považovaná za prostředek svádění a také funkční nástroj pro zdraví prsou, v roce 2007 oslavila podprsenka své první sté narozeniny. Ale jak se tento dnes nezbytný kus šatníku každé ženy vyvíjel v průběhu času, možná ani netušíte.

A korzet měl své dny sečtené

V roce 1907 se podprsenka poprvé objevila v časopise Vogue. Přestože ještě světu vládl nepohodlný korzet, módní tvůrci už byli rozhodnutí přinést ženám pohodlnější řešení fixace a podpory poprsí. S odcházejícím korzetem se změnilo vnímání ženské postavy. Už nebyla jako amfora, ale začala mít individuální tvar.

Zdroj: Autor: Pixel-Shot / Shutterstock

V Americe v roce 1913, z nápadu Mary Phelps Jacobové (známé jako Carezza Crosby), byla vytvořena první podprsenka moderního pojetí, skládající se z jakési ramenního popruhu, dvou kusů látky a pružných pásků, používaných v té době pro fixaci novorozenců.

V listopadu následujícího roku získala vynálezkyně patent a pokusila se svůj vynález uvést na trh, ale neměla moc velký úspěch.

Podprsenka jako praktické prádlo pro pracující ženy

Podprsenka se začala prosazovat na trhu až s příchodem války, kdy byli muži na frontě a ženy potřebovaly k práci lepší svobodu pohybu, a tedy pohodlné oblečení.

V poválečném období, s emancipací žen, móda měla za cíl mazat fyzické rozdíly mezi mužem a ženou. Ve 20. letech 20. století začaly ženy nosit krátké vlasy, kouřit cigarety a nosit kalhoty, které byly do té doby vyhrazeny pouze „silnějšímu pohlaví“.

Podprsenka byla přeměněna na ramenní popruh, který zploštil prsa a „dal jim“ beztvarý profil. Tuto módu představovala například slavná Greta Garbo.

Pak přišla 30. léta, která byla pro vývoj podprsenky hodně důležitá. V té době byly vyvinuty elastické látky, jako například batiste nebo latexový mušelín. Byl také objeven nylon, a především umělé hedvábí, první syntetické vlákno v historii, jehož vzhled byl podobný hedvábí, ale s mnohem nižšími náklady. To znamenalo, že i méně zámožné ženy si mohly koupit podprsenku.

A vývoj jde dál

Po druhém poválečném období přišly do módy podprsenky, které ženské poprsí zaoblily do kulovitého tvaru a vytvořily na košíčku špičku, která směřovala směrem nahoru. V této době po útrapách války, kdy nebylo dost jídla, tak tato podprsenka ukazovala ženy ve velice příznivém světle. A to už byl jen krůček je zrodu podprsenky Very Secret, která měla malé ženské tajemství. Tím byly vzduchové polštářky, které dokázaly zvětšit dekolt i ženám s menším poprsím.

Slavné ženy, které ztělesnily tento prototyp krásy, byly Marilyn Monroe, Jane Russell, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Anita Ekberg. Právě tyto ženy byly dlouho považované za ikony krásy po celém světě, nad rámec módy a času.

Ale jednou přišla změna. Společnost se vyvíjela a v konzumní společnosti se symbolem krásy staly ženy velmi štíhlé a s poprsím tak malým, že podprsenka pro ně byla vlastně zbytečná. Určitě si vzpomenete na opěvovanou modelku Twiggy, která měla postavičku jako dospívající chlapec.

Další velký zlom nastal v padesátých letech minulého století objevem lycry, jemné, měkké látky, která vypadala jako druhá kůže, zajišťující zároveň nositelnost a pohodlí.

Malá revoluce feministek

V roce 1968 měla podprsenka namále. Rozvášněné ženy, které byly okouzlené feministickým hnutím, podprsenky dokonce na veřejnosti pálily. Byl to dobový projev ženské emancipace, planoucí touhy osvobodit ženy od všech překážek a odlišit se od předchozích generací.

A byla zpět

Pohodlí a pocit svobody však neznamená, že se ženy musely podprsenky vzdát. V roce 1970 byla ve Francii uvedena na trh první modelovaná a bezešvá podprsenka, která byla ve všech jejích částech svařena a sešita pomocí ultrazvuku.

Po velkých hospodářských krizích sedmdesátých let znamenala 80. léta návrat prosperujících prsou a baculatých žen. V roce 1981 došlo ke skutečnému velkému třesku spodního prádla. Rozmanitost modelů, barev a potisků se na trhu začala měnit na pohodlné a řemeslně velice dobře zpracované produkty, které vsázely především na komfort a nové technologie.

V té době se ve Francii, která vždy udávala módě tón, zabydlela italská společnost pro své sofistikované a vysoce kvalitní spodní prádlo La Perla.

V roce 1988 uvedla společnost Huit sametovou plyšovou podprsenku. Byla to éra odhalené podprsenky, módy, kterou zahájila slavná zpěvačka Madonna, na začátku své jiskřivé kariéry. Ženy své podprsenky chtěly ukazovat.

Wonderbra si podmanila muže i ženy

Polovina 90. let je připomínána díky mimořádnému vynálezu, který ženám na celém světě umožnil vystavovat sexy dekolt, a to i při absenci bohatých křivek. Vznikla Wonderbra, doslova „podprsenka divů“, která díky push-up vytvořila téměř extra velikost. Určitě si budete pamatovat i na českou modelku Evu Herzigovou, která se stala tváří tohoto modelu a na billboardech vyzývala řidiče, aby se ji dívaly do očí.

A odtud se postupně vyvinuly další a další inovativní techniky k podpoře a zvýraznění prsou co nejpohodlnějším možným způsobem pro ženy a samozřejmě také pro radost mužských očí.

Zdroje: