Proč je důležité dodržovat pitný režim a jaký příjem tekutin je ten správný

Proč je důležité dodržovat pitný režim a jaký příjem tekutin je ten správný
I malé dítě ví, že dodržování pitného režimu je velice důležité pro naše zdraví. Není to jen nějaký rozmar našich rodičů, kteří nám každou chvíli připravovali vhodný nápoj nebo podávali lahev s vodou.

Je mylné si však myslet, že hodně vody by se mělo pít jen v létě. To je samozřejmě nesmysl. Dodržovat pitný režim bychom měli každý den, ne-li dokonce i v noci. Často můžeme vidět, že někteří si nosí sklenici s vodou na noční stolek. Tělo pracuje 24 hodin denně, proto hydratovat bychom se měli také tak. Je dokázáno, že bez jídla dokáže člověk vydržet i týdny, zatímco bez vody maximálně tři dny.

Proč je doplňování tekutin tak důležité?

Pro naše tělo je doplňování tekutin důležité v závislosti na příjmu a výdeji. Tělo a organismus vylučuje tekutiny močí, stolicí, kůží i dýcháním, proto je potřeba zase nějak obnovit cyklus a vodu do těla zpět dostat. Pokud nedochází k pravidelnému doplňování tekutin, tělo si o to samo dokáže říct.

Můžou samozřejmě nastat i vážné zdravotní komplikace. Jedná se především o problémech ledvin, ale i dehydratací celého organismu. Především bychom si měli dát pozor na příjem tekutin u malých dětí, kdy je výdej několikanásobně vyšší než u dospělého člověka. A to nejen v letních měsících.

Zdroj: New Africa / Shutterstock

Kolik tekutin vypít – a stačí jen voda?

Množství příjmu tekutin závisí na několika faktorech. Obecně je doporučováno vypít 0,5 litru vody na každých 15 kilogramů hmotnosti denně. Mnoho lidí se domnívá, že pít máme jen v případě, kdy máme žízeň. To už je však varovný signál, že je něco špatně. Mezi nejlepší tekutiny, kterými můžeme doplňovat hydrataci, se počítá hlavně čistá voda, ředěné ovocné šťávy a nepříliš slazené čaje.

Obecně je doporučováno vypít 0,5 litru vody na každých 15 kilogramů hmotnosti denně.

Pozor bychom si měli také dát na to, pokud pocit žízně přetrvává, i když pijeme dostatek. Může pak dojít k vážným zdravotním problémům a vše je pak třeba řešit s lékařem či jiným odborníkem.

Zdroje: