Tipy na dokonalý piknik, se kterým zabodujete

Tipy na dokonalý piknik, se kterým zabodujete
Počasí sice večerům stráveným na dece moc nenahrává, na piknikování ale bude čas po celé léto. Jak vybrousit brunche v přírodě tak, že okouzlíte vaše přátele nebo partnera?

Klíčová je příprava 

Spontánní rozhodnutí a zastavení na náhodném místě, kde rozložíte deku, je sice fajn, pokud ale chcete vsadit na jistotu, nepodceňte přípravu. O úspěchu a neúspěchu rozhoduje počasí. Ani když přečkáte krátkou přeháňku, sezení na mokré trávě nebude nijak příjemné. Ideální ani nejsou horká letní odpoledne, pokud není možnost se schladit nebo schovat ve stínu, riskujete úpal. V takovém případě volte spíše podvečery, které s sebou nesou zásadní bonus – západ slunce. Místo alespoň přibližně zvolte dopředu. Zastavit na okraji lesa a půl hodiny s sebou vláčet tašky s jídlem vás bezpečně zbaví veškeré euforie. 

Zdroj: Autor: New Africa / Shutterstock

Buďte vybaveni 

Ideální pro uložení a přenos jídla je samozřejmě piknikový koš. Některé se prodávají již vybavené, v tom případě máte o starost míň. Pokud si chcete ulehčit práci s přepravou nádobí, zvolte jednorázové papírové tácky a kelímky, případně plastové příbory. Jsou lehčí, skladnější a nebudete se muset zabývat přepravou zpět do kuchyně. Nezapomeňte na dostatek ubrousků, jistě oceníte také ty vlhčené. Hodit se bude nůž pro porcování jídla. Navíc se neztratí ani opalovací krém, repelent, karetní hru nebo pytel na odpadky.

Vždy dobře zvažte, zda se jídlo po cestě nezdeformuje nebo v horším případě nezkazí. Úplně vylučte mléčné výrobky nebo vajíčka. 

Jaké zvolit jídlo 

  • Nikdy neopomínejte na dostatečné zásoby vody. Nejenom na pití, ale také například na omytí rukou. Pokud máte termo tašku, vezměte box s ledem, v opačném případě se vyplatí pití těsně před cestou nachladit. 
  • Jako „hlavní jídlo“ zvolte cokoli, co se dá konzumovat v polních podmínkách a vydrží nějakou dobu v teple. Oblíbenými evergreeny jsou obložené bagety, saláty, těstoviny, toasty a podobně. 
  • Nezapomínejte na pečivo. Vždy čerstvé, můžete ho nakrájet přímo na místě. 
  • Piknikovou samozřejmostí je ovoce. Pokud ho porcujete již doma, i meloun, jahody, jablka a nejlépe hroznové víno se dají na několik minut zamrazit, díky čemuž budou ještě více osvěžující. Alternativou je ovoce a zeleninu nakrájet až na místě, tím zajistíte čerstvost. 
  • Kdo by neměl rád sladké? S doma připravenou bábovkou, koláčem, cupcakes nebo sušenkami zabodujete. 
  • Vždy dobře zvažte, zda se jídlo po cestě nezdeformuje nebo v horším případě nezkazí. Úplně vylučte mléčné výrobky nebo vajíčka. 

Zdroj: