Phil Collins slaví 70. narozeniny a navzdory svému věku a vleklým zdravotním problémům plánuje program na rok 2021

Phil Collins slaví 70. narozeniny a navzdory svému věku a vleklým zdravotním problémům plánuje program na rok 2021
Rok 2021 označuje populární hudebník za své znovuzrození a je jasné, že do důchodu se zatím nechystá i přesto, že už to měl v plánu před několika lety. Místo toho plánuje tvorbu pro film a šňůru koncertů se skupinou Genesis.

Dlouholetý boj o zdraví

Zdravotní problémy se s Collinsem táhnou už od roku 2000, kdy dočasně ztratil sluch. V roce 2007 během turné se skupinou Genesis ohlásil problém s krčním obratlem, což ovlivnilo pohyblivost rukou a také hru na bubny. Tak se hudebník soustředil hlavně na zpěv. V roce 2010 sice ohlásil konec kariéry, dlouho mu to ale nevydrželo. Začal boj s alkoholem, který vyústil v těžký zánět slinivky. V roce 2015 podstoupil operaci zad a k tomu si ještě po pádu zlomil nohu. Za další dva roky během turné opět následkem pádu utrpěl poranění hlavy. V roce 2019 se zranil při pádu ze židle, když na koncertě sledoval syna hrát na bubny. Jeho zdraví neprospěl ani rozvod se třetí manželkou.

Posila do kapely z rodiny

Collins si uvědomuje, že je svým zdravotním stavem značně omezovaný, a proto do kapely Genesis přibral syna, který nahradil bubeníka Petera Gabriela, který se bubnů chopil kvůli zdravotním problémům jako náhrada za Collinse.

Herecké zkušenosti a nejslavnější období v kariéře

Zpěvák a bubeník prožil svou největší slávu v 80. letech, přestože nevypadal jako klasická hvězda. Nebyl vysoký ani vzhledově zajímavý nebo fotogenický a rozhodně se nezajímal o módní trendy. Přesto se dokázal prosadit vedle takových hvězd jako byl Prince nebo Sting. Collins byl vždy zvláštní, jedinečný vzhledem i hudbou. Kromě role bubeníka, zpěváka, skladatele a producenta si vyzkoušel i herecké umění. Svou malou roličku si zahrál už jako malý kluk ve filmu o Beatles s názvem Perný den (1964). Hrál také v divadelní verzi projektu Oliver Twist, a nakonec si zahrál i velkou roli ve filmu Velká vlaková loupež (1988). Objevil se i ve filmu Hook (1991).

Dnes je sice hudebník na štíru se zdravím, ale ve svém nejslavnějším období vedl hodně hektický život. Legendární je jeho vystoupení v roce 1985, kdy v jeden den vystoupit na dvou koncertech ve Wembley (část Londýna) a ve Philadelfii (USA). Stihl to díky časovému pásmu a letadlu Concorde.

Ocenění ve filmovém průmyslu

V roce 1985 získal nominaci na Zlatý Glóbus za píseň ve filmu Všem navzdory. V roce 1989 získal Zlatý Glóbus za nejlepší originální píseň z filmu Velká vlaková loupež a v roce 2000 si odnesl Zlatý glóbus a Oscara za píseň z animovaného filmu Tarzan.