Koupit si kabelku nebo luxusní auto? Tohle je pět nejdražších kabelek světa

Koupit si kabelku nebo luxusní auto? Tohle je pět nejdražších kabelek světa
Mnoho žen si na kabelkách ve svém šatníku skutečně zakládá. Pro některé naopak může být pár tisíc za kabelku nesmyslná částka, jejich ceny se však můžou vyšplhat až do desítek milionů.

1001 Nights Diamond Purse 

Titul nejdražší kabelky světa, a dokonce certifikát Guinnessovy knihy rekordů si odnáší kabelka návrháře Roberta Mouawad. Na jejím zhotovení pracovalo celkem deset umělců po dobu osmi tisíc hodin. Je tvarovaná do obrysu srdce, obložena osmnáctikarátovým zlatem a několika tisíci diamanty v různých barvách. Inspirací pro její podobu se staly legendární Příběhy tisíce a jedné noci. Existuje pouze jediný kus, který byl na aukci v Hong Kongu vydražen v přepočtu za neuvěřitelných 76 000 000 Kč.

Hermès Birkin 

Mezi nejdražší značky módních doplňků se řadí Birkin, která pochází původně z rukou francouzského miliardáře Jeana-Louise Dumase. Ikonické kabelky jsou význačné svým lichoběžníkovým tvarem, luxusními kůžemi, metalickým zdobením a kódovým zámkem. Nezřídka tyto kabelky také doplňuje zlato a diamanty. Za produkt nejvyšší třídy si samozřejmě zákazníci výrazně připlatí. Jedna z kabelek z dílny japonské návrhářky Ginzi Tanaka vyjde bezmála na 40 000 000 Kč. Za tuto cenu samozřejmě dostanete precizní ruční práci s užitím 100% platiny, doplněnou o dva tisíce diamantů. Na žebříček nejdražších kabelek světa řadíme také vůbec první kabelku této značky vyrobenou z krokodýlí kůže a osázenou bílými diamanty. Její cena převyšuje částku 2 400 000 Kč.

Chanel Diamond Forever Classic 

Velké jméno mezi módními značkami Chanel nezůstalo pozadu a vytvořilo limitovanou edici kabelek s příznačným názvem Diamond Forever. Osázená diamanty a bílým zlatem patří od prosince 2007 k nejdražším kouskům vůbec. S cenou 5 220 000 Kč mohla posloužit jako lichotivý vánoční dárek pro třináct šťastlivců, přesně tolik kusů se jich totiž vyrobilo. O rok později Karl Langerfeld navrhl její černou verzi, kterou ve spolupráci se zpěvačkou Madonnou vydražil zhruba za 7 600 000 Kč. Výnos poté putoval na boj proti AIDS. 

Louis Vuitton Urban Satchel

Pokud mezi nejdražšími kabelkami čekáte nějaký extravagantní až podivný kousek, pak vás nezklameme. Zasloužila se o něho ikonická značka Louis Vuitton. Jestli její návrháři někdy vytvořili odpad, pak to bylo právě v případě této kabelky, a to doslova. Na kabelce 3 300 000 Kč si většina z nás představí drahé kovy a diamanty, tentokrát je ale nahradily odpadky. Růžové tělo zdobí kus plastové lahve, krabička od cigaret, obal od žvýkaček, jízdenka nebo náplast. 

Tribute Patchwork Bag

Kromě žebříčku nejdražších kabelek by mohla klidně mohla nominovat v kategorii nejbizarnějších děl také další z kabelek značky Louis Vuitton. Název Patchwork je všeříkající – tahle taška byla sešita z patnácti kabel ze starší kolekce. Jako výsledek téhle recyklace vzniklo dvacet čtyři kabelek, z nichž každá vypadá trochu jinak. Pro svoji unikátnost jejich hodnota mírně přesahuje 900 000 Kč. 

Zdroje: