Čeho se vyvarovat, když se pustíte do pěstování orchidejí

Čeho se vyvarovat, když se pustíte do pěstování orchidejí
Orchideje jsou poměrně jednoduché rostliny k pěstování, zejména ty, které najdete běžně na trhu. Sice se snadno pěstují, ale vyžadují jinou péči než ostatní druhy okrasných rostlin. Mimo jiné se orchideje často stávají dárkem, a proto existuje mnoho nováčků, kteří se s těmito druhy rostlin potýkají.

Orchideje, příznaky nevhodné péče

Postupujme tak, abychom viděli příznaky kultivačních chyb, kterých jsme si mohli všimnout na rostlině. Jde především o změnu kořenů, problémy s listy, ale i s pupeny.

Zdroj: Autor: Hana Maisa Alifa / Shutterstock

Kořeny

Když kořeny naší orchideje vylezou z květináče, musí být rostlina co nejdříve přesazená. Je to proto, že jste buď čekali příliš dlouho, nebo se kořenový podklad příliš rozložil a zhutnil. Pokud si všimneme, že několik vzdušných kořenů je suchých, znamená to, že vzduch je příliš suchý.  Připravte si rozprašovač a rostlinu pravidelně roste.

Některé orchideje mají pseudobulby a když si všimneme, že jsou pomačkané a uschlé, rostlina může trpět nedostatkem vody. V tomto případě zalévejte pravidelněji. Buďte opatrní, protože nedostatek a nadměrné zalévání rostlinám nesvědčí. 

Když kořeny naší orchideje vylezou z květináče, musí být rostlina co nejdříve přesazená.

Listy

Když se listy objeví spálené, znamená to, že vaše orchidej je příliš vystavena přímým paprskům slunce nebo byla poškozena působením příliš silného insekticidu. V každém případě odstraňte poškozené listy nebo část listu. Pokud mají listy tendenci nabývat načervenalé barvy, rostlina nechce intenzivní slunce a je lepší ji umístit do jiné části místnosti.

Pokud si všimneme, že listy orchideje ochabnou, znamená to, že kořeny hnijí kvůli nadbytku vody. Dočasně pozastavte zavlažování. Pokud listy změní barvu, může to být příliš nízká teplota v místnosti nebo příliš blízká vzdálenost u okenního skla. Pokud během měsíce po přemístění rostliny nezaznamenáte žádné zlepšení, jedná se bohužel o virové onemocnění.

Když listy orchideje zežloutnou a uschnou, je rostlina jistě dehydratovaná. V tomto případě je lepší zvýšit zálivku a stříkat pravidelněji. Dehydratace může být příčinou zkrouceného růstu nových listů.

Květenství

Zvětšují se květinové pupeny a odpadávají? Příčin může být mnoho, například příliš suchá atmosféra. Dokonce i půda bez vody, průvan nebo prudký pokles teploty nebo tmavý prostor mohou způsobit problém zežloutnutí a opadání pupenů.

Jak odstranit přebytek vody

Přebytečná voda je hlavní příčinou úhynu rostliny a nejčastější chybou při pěstování tohoto druhu rostlin. Při překročení zalévání existuje riziko, že se kořeny podrobí velmi tvrdé zkoušce, nemohou dýchat, hnijí a přestanou plnit svou roli. Rostlina potom trpí dehydratací, listy a pseudobulby uschnou, orchidej nakonec uhyne.

Pokud stav zkázy není příliš pokročilý, stojí za pokus rostlinu odstranit z květináče, aby přebytečná voda rychle vytekla a přestat se zálivkou. Kořeny zasažené hnilobou je nutné odstranit a přesadit rostlinu do jiné půdy. Potom se vyplatí dát rostlinu do vlhkého prostředí a nezalévat. Zálivku lze obnovit za několik týdnů. 

Zdroj: