Ta nejvhodnější péče o vaše hortenzie, aby se dožily jara

Ta nejvhodnější péče o vaše hortenzie, aby se dožily jara
Hortenzie v plném květu je doslova pastvou pro oči, která dodá slavnostní vzhled v zahradě a stejně impozantní může být v květináči na terase. Hortenzii můžete mít v několika barvách a na trhu je několik druhů, které mají trochu odlišné nároky na pěstování.

Věděli jste však, že některé druhy hortenzií si vytvoří poupata během vegetačního období a z nich jsou květy až následující rok? Mladé, něžné pupeny se tvoří koncem léta a pak musí vydržet bez ohledu na zimní počasí, které jim přijde do cesty. Pokud chladné větry, teploty pod nulou a mráz tyto pupeny poškodí, můžete na jaře nebo v létě zapomenout na záplavu dechberoucích květů. Poskytnutím zvláštní péče vašim rostlinám v chladnějších oblastech jim pomůžete přežít zimu v dobré kondici.

Poznejte svůj typ hortenzie

Prvním krokem při plánování zimní péče je získat dobrou představu o tom, jaký druh hortenzie pěstujete. Pokud vaše hortenzie nekvete na jaře, ale kvete výhradně od poloviny léta až do začátku podzimu, je to hortenzie, o kterou si nemusíte v zimě dělat starosti, protože vytváří svá poupata až na jaře.

Hortenzie, které kvetou na jaře a velmi brzy v létě, jsou právě ty rostliny, které potřebují zvýšenou péči. Často takové rostliny vidíte v období jara v supermarketech už v plném květu a je těžké jim odolat. Pokud ale zanedbáte jejich ochranu během zimy a začátkem jara, kdy ještě mohou překvapit mrazy, rostlina dlouho parádu dělat nebude.

Chraňte hortenzie v zimě a na jaře

Ochrana květních pupenů je cílem zimní péče o zranitelné hortenzie. Nejjednodušší metodou je nahromadit opadané listy kolem rostliny, a ještě vše zatížit větvičkami nebo netkanou textilií. To by mělo rostlinu ochránit i v zimě, kdy není sněhová přikrývka a přijdou velké mrazy. Rostlina se odkryje až na jaře, když se teploty začnou držet nad bodem mrazu. Stále je ale potřeba být ve střehu a hlídat možné mrazivé počasí. Začátkem jara už bude rostlině v případě potřeby stačit přikrytí bílou netkanou textilií.

Zdroj: Jordan Feeg / Shutterstock

Dobře zalévejte rostliny

Hortenzie, stejně jako všechny stromy, keře a trvalky, nejlépe přezimují, když jsou dobře zalité. Rostlina je potom silnější a přihrnuté listy zaručí, že se vláha u rostliny udrží.

Není třeba stříhat na podzim

Pokud ořezáváte své rostliny na podzim nebo v zimě, můžete nakonec odstranit i poupata pro následující rok.

 Nejlepší je nechat tvarování až na období léta, kdy je rostlina už odkvetlá. Nemusíte se bát, stopy po zásahu nůžek se v keři brzy ztratí.

Přeneste hortenzie v květináčích na zimu dovnitř

Hortenzie v květináčích přezimují nejlépe v garáži nebo ve sklepě, kde teplota zůstává chladná, ale nezamrzá. Rostliny usnou, ale i tak budete muset květináče občas zalévat, asi jednou za měsíc, aby zůstaly kořeny vlhké po celou dobu, až do jara.

 

Zdroj:

  • autorský článek