Péče o fíkus, jednu z nejoblíbenějších pokojových rostlin

Péče o fíkus, jednu z nejoblíbenějších pokojových rostlin
Fíkus je pravděpodobně nejběžnější zelenou rostlinou pěstovanou ve vnitřním prostředí. Je to dáno tím, že je nenáročný na pěstování a působí velice dekorativně. Pokud najde ideální prostředí, hodně se rozvíjí a vyroste v nádhernou, krásně zelenou rostlinu.

Je z čeho vybírat

Tyto rostliny pocházejí z Asie a Afriky a pěstovaných druhů je asi 800. V přírodě jsou to stromy, které dosahují velkých výšek, ale uvnitř domů nebo kanceláří zůstávají v praktických rozměrech umožňujících pohodlné umístění a manipulaci.

Základní péče

Aby fíkus dobře prospíval, měl by být během jara více zalévaný a jednou za týden ocení spršku z rozprašovače. Voda by ale neměla být moc tvrdá a nejlépe odstátá, bez většího množství chlóru. Neměla by také dlouho stagnovat v misce pod květináčem. Aby kořeny mohly dýchat, musí být první vrstva zeminy uvnitř květináče tvořena střepy starého květináče, aby voda snadno protekla.  V zimě by měl být fíkus zaléván každé dva týdny a rosený na listy jednou za měsíc.

Všechny druhy fíkusů jsou součástí čeledi Moraceae a vyžadují podobnou péči. Ideální půda je měkká a kyselá, dobře odvodněná a s dobrým procentem rašeliny. Vždy je třeba kontrolovat po zalití přebytečnou vodu, protože rostlina je náchylná ke hnilobě kořenů. Nejlepší nádoby pro pěstování jsou klasické hliněné květináče. Některé druhy nereagují dobře na zastřiháváni vzdušných kořenů. Plazivé druhy potřebují pevnou oporu a pokud vytváří hodně vzdušných kořenů, je třeba je rosit, Je to způsob, jak rostlina přijímá vláhu. Do postřiku lze přidávat i hnojivo.

Zdroj: EleniaPhoto / Shutterstock

Se správným umístěním, optimální zálivkou a hnojením, bude rostlina okrasou každé domácnosti. Hnojivo by mělo být podáváno jednou za dva týdny na jaře a jednou za měsíc na podzim. V zimě, kdy je dobré rostlině dopřát chladnější místo, se vůbec nehnojí. Hnojivo musí obsahovat větší množství dusíku a také malé množství železa, hořčíku a manganu. Při nákupu je potřeba vybírat hlavně takové přípravky, kde je větší množství dusíku, než fosforu a draslíku.

Přesazování by mělo být prováděno v průměru každé dva nebo tři roky, ale záleží na vývoji kořenů. U plazivých druhů je nutné prodloužit oporu a snažit se neporušit vzdušné kořeny.

Když rostlina strádá a neprospívá

Fíkus nemá rád přímé slunce. Miluje světlo, ale nesnese sluneční paprsky, které způsobují spálení a vysychání listů. Skvrny na listech mohou být také důsledkem nadbytku vody nebo nedostatku draslíku v půdě (nepravidelné nahnědlé skvrny, které napadají všechny listy). 

Rostlinu může napadnout savý hmyz, který se projevuje tmavými skvrnami na spodní straně listů a může být hnědý nebo moučný. Moučný je snadno rozpoznatelný podle charakteristických bělavých útvarů, zatímco hnědý je nejlépe vidět pomocí lupy. Pokud je zamoření omezené, lze napadené části otřít tampónem s alkoholem. V případě většího napadení se použije insekticid.

Zmačkané listy plné hnědých skvrn mohou znamenat přítomnost pavouků, rozpoznatelných také podle tenkých pavučin. Také v tomto případě je možné zasáhnout mechanicky pečlivým čištěním listů hadříkem namočeným ve vodě a mýdle, s konečným opláchnutím rostliny čistou vodou.

Přebytek vody způsobí hnilobu kořenů. Na druhou stranu suchý substrát a příliš suchý vzduch rostlině také neprospívá.

Zdroj:

  • autorský článek