Pavlova roláda jako update oblíbeného dezertu

Pavlova roláda jako update oblíbeného dezertu
Křehký dort Pavlova ze sněhových bílků je na přípravu velmi jednoduchý, samotné tvarování korpusů je ale o něco náročnější. Nabízí se ale jeho jednodušší, avšak neméně efektní varianta ve formě rolády.

Těsto připravujeme jako pro standardní korpus. Bílky by měly mít pokojovou teplotu, ideální je nechat je několik hodin před pečením oddělené od žloutku odstát. Bílky šleháme společně s cukrem nejdříve na malé otáčky, dokud se nerozpustí všechny krystalky cukru a mezi prsty necítíme jen hladký sníh. Poté začneme šlehat na maximální rychlost, dokud nevnikne opravdu tuhý a lesklý sníh. To trvá zhruba 10 minut. Nakonec vmícháme ocet a prosátý kukuřičný škrob. 

Na jednu roládu budeme potřebovat:

  • 200 g bílků 
  • 300 g krupicového cukru 
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu 
  • 2 lžičky vinného octa 
  • 600 ml smetany ke šlehání 
  • ovoce

Jak na roládu:

 

Troubu předehřejeme na 160 stupňů na horkovzduch. Nyní přichází krok, který nám ulehčí spoustu práce. Nebudeme muset dlouze stříkat těsto do správného tvaru dortu, jednoduše nalijeme směs na plech vyložený pečicím papírem. Stěrkou těsto rozetřeme do krajů a zarovnáme. Plech vložíme do nahřáté trouby a ihned po zavření ji ztlumíme na 140 stupňů. Pečeme 25-35 minut a troubu alespoň ze začátku pečení neotevíráme!

Jakmile je korpus upečený, ne však příliš tvrdý, aby se nelámal, vypneme troubu a pootevřeme ji. Necháme tak těsto dojít. Po několika minutách vyndáme plech a necháme lehce vychladnout. Ne však úplně, aby pak korpus neměl ještě větší tendence se lámat. Teprve pak ji velmi opatrně, za pomoci pečícího papíru nebo utěrky, zabalíme. Čím déle ji necháme zabalenou stydnout, tím lépe. 

V mezičase si připravíme krém. Můžete zlovit kterýkoli hustý, například z mascarpone. Pavlova se ovšem tradičně plní pouze šlehačkou. Do náplně není třeba přidávat žádný cukr navíc, bílkové těsto samo o sobě je dost sladké, aby drželo svoji strukturu. Vychladnou roládu opatrně rozrolujeme, potřeme šlehačkou a poklademe ovocem, mandlemi nebo polijeme například karamelem. Samozřejmě decentně, aby se dala náplň pohodlně zabalit. Znovu zarolujeme pomocí utěrky a hotovou roládu Pavlova dáme vychladnout. 

Ideální je nechat korpus několik hodit lehce nasáknout šlehačkou. Vždy by však měl zůstat na povrchu křupavý a uvnitř vláčný. 

Zdroje: