Pátý jazyk lásky aneb jak můžete dát svému partnerovi najevo, že ho milujete

Pátý jazyk lásky aneb jak můžete dát svému partnerovi najevo, že ho milujete
Zde se blíže podíváme na to, jak může vyjádření jazyka lásky, kterým je kvalitní čas, nejen zlepšit váš vztah, ale také ukázat vašemu partnerovi, že spolu opravdu kvalitně trávíte čas, že plynně hovoříte jeho jazykem lásky.

 Co je to kvalitní čas?

Každý pár potřebuje kvalitně strávený společný čas, aby jeho vztah rostl a rozvíjel se. Co se ale stane, když je jazykem lásky jednoho z partnerů kvalitní čas? Jak tato touha po společně stráveném čase ovlivní vztah, zejména když se do cesty postaví hektický život?

Kvalitní čas je ten, který se soustředí na společenství. Jde o to, abyste svou lásku a náklonnost vyjadřovali svou nerozdělenou pozorností.

Když jste se svým partnerem, odložíte mobilní telefon, vypnete tablet a soustředíte se na něj. A když to uděláte, dotkne se to jeho srdce způsobem, na kterém opravdu záleží. Cítí se důležití, milovaní a výjimeční. Jako byste si záměrně vyhradili čas jen pro ně.

Každý pár potřebuje kvalitně strávený společný čas, zdroj: ilyapfoto / Shutterstock

Bohužel díky technologiím je kvalitního času s našimi partnery stále méně. I když jsme spolu, jsme někde jinde, obvykle v kyberprostoru nebo hluboko ve vlastních myšlenkách. Pro někoho, jehož hlavním jazykem lásky je kvalitní čas, může tento nedostatek spojení znamenat pocit prázdnoty a osamělosti.

Jak věnovat partnerovi kvalitní čas

Pokud jde o řeč lásky vašeho partnera, je důležité, abyste dělali věci, díky kterým se váš partner bude cítit milovaný a oceňovaný. Pokud je hlavním jazykem lásky vašeho partnera kvalitní čas, musíte si na něj nejen vyhradit čas, ale také záměrně dbát na to, jak tento čas trávíte.

Pokud nesdílíte stejný jazyk lásky jako váš partner, nedivte se, že vám tyto snahy budou zpočátku připadat trochu nepřirozené. Časem a s vynaložením úsilí však budete tyto věci dělat pro svého partnera bez rozmýšlení.

Níže jsou uvedeny některé ze způsobů, jak můžete dát svému partnerovi najevo, že ho milujete:

  • Navazujte oční kontakt –⁠ Oční kontakt je vstupní branou k tomu, abyste svého partnera milovali. Udržování očního kontaktu totiž vašemu partnerovi říká, že má vaši plnou pozornost, díky čemuž se bude cítit milovaný, důležitý a pochopený. Sděluje také, že vás zajímá, co vám chce říct.
  • Používejte dovednosti aktivního naslouchání –⁠ Aktivní naslouchání je jednou z nejmilejších věcí, které můžete pro svého partnera udělat, ale pro mnoho lidí to není přirozené. Místo toho většina lidí více přemýšlí o svých vlastních myšlenkách a názorech než o myšlenkách a názorech svého partnera.
  • Oční kontakt je vstupní branou k tomu, abyste partnera milovali., zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Vyzkoušejte následující dovednosti aktivního naslouchání:

  • Soustřeďte se na to, co říkají.
  • Mírně se nakloňte.
  • Potvrďte, co říkají.
  • Pokládejte promyšlené otázky.
  • Nesnažte se nabízet rady, pokud o ně nepožádají.
  • Zkuste se vžít do jejich situace nebo přemýšlejte o tom, jak byste se ve stejné situaci mohli cítit vy.