Papoušci: Inteligentní společníci a exotičtí domácí mazlíčci, ale pozor na následující komplikace

Papoušci: Inteligentní společníci a exotičtí domácí mazlíčci, ale pozor na následující komplikace
Domácí zvířata patří velmi často k životu lidí a někdo si ani nedokáže představit jaké to je, nemít doma svého chlupatého nebo opeřeného kamaráda. A právě ti opeření jsou extra zajímaví. Mít doma papouška je sen mnoha z nás, ale musíme mít na vědomí, že se jedná o velmi složitého mazlíčka.

Papoušci – základní informace

Papoušci jsou početná skupina barevných ptáků žijících v Jižní Americe, Africe, Jihovýchodní Asii a Austrálii. Celkem rozeznáváme 352 druhů a zhruba 850 poddruhů, z toho je asi pětina kriticky ohrožená. Největšími druhy jsou ary, ara hyacintový může měřit až metr a vážit více než jedno kilo. Papoušci se živí především ovocem, plody, ořechy, semeny a travinami, někdy listím. Se silným zobákem dokážou s lehkostí rozlousknout i nejtvrdší ořechy. Tento zobák jim ale slouží taktéž jako jakási třetí noha, jež pomáhá při šplhání.

Inteligence papoušků je ohromná. Alexandři umí napodobit zvuky ostatních ptáků, ary a amazoňani se dokáží naučit mluvit a žako šedý dokonce zvládne mluvit s hlasem svého majitele. Navíc dokážou papoušci vyřešit problémy stejně dobře jako tři až pěti leté děti a poznají se v zrcadle.

Chov – Jak na ně?

Chovat papouška je velmi náročné, pokud teď nebudeme mluvit o andulkách a korelách. Nejdůležitější je dostatečný prostor. Papoušci rádi létají, tudíž by bylo vhodné jim nejen že dopřát objemnou voliéru, ale nechat je taktéž někdy prolétnout bytem či barákem. Krmení lze vyřešit relativně lehce, v pet centrech již existují dokonale přizpůsobené směsi pro papoušky různých velikostí, které je potřeba doma zpestřit čerstvým ovocem a zeleninou.

Pro začátečníky se hodí andulky, korely nebo i agapornisové, pokud si přejete něco většího. Nejbarevnější a nejhezčí papoušci jsou, co se týče chovu, bohužel i nejkomplikovanější. Ary, amazoňani a další tropičtí papoušci vyžadují dokonalou péči, čistotu a dobré podmínky. I nejmenší stresový faktor může znamenat pro papouška smrt. Navíc je důležité nikdy nechovat jen jednoho jedince. Papoušci jsou skupinová zvířata, doporučuje se tedy chovat je minimálně v páru.

Nejnáročnějšími papoušky jsou kakaduové. Kdokoliv uvažující nad kakaduem si musí být vědom, že se jedná o nejnáchylnější papoušky vůbec (mluvíme-li o stresu a nemocích). Taktéž nesmíme zapomenout, že se papoušci dožívají skutečně vysokého věku, je to tedy doslova přítel do konce života. Pokud se o něj ale budete starat dobře, bude to skutečný přítel.