O ženách, které se zapsaly do historie módy a jsou označovány jako módní ikony

O ženách, které se zapsaly do historie módy a jsou označovány jako módní ikony
Není to úplně snadné, být odlišnou ženou, dodat si odvahu k vytvoření nových trendů a uspět. Když se to ale podaří, tak jde o ovlivnění nejen několika generací žen, ale i samotného světa módy.

Pojďme se podívat na některé nesmrtelné múzy, které se stejně jako jejich módní styl, zapsaly do historie módy jako módní ikony minulého století.

Marlen Dietrich (nar. 1901)

Německo-americká zpěvačka, kterou její příznivci nazývali „Modrý anděl“, dokázala dát slovu smyslnost zcela nový rozměr. Před Marlen si těžko některá žena dokázala představit, že si vyjde do společnosti v mužských šatech a bude považovaná za přitažlivou.

Zdroj: Autor: emka74 / Shutterstock

Právě Marlen byla tou ženou, která na veřejnost vynesla bundy a kalhoty, doplnila vše kloboukem, kožešinovou štolou a nepřehlédnutelnými drahokamy. Žena, která si neváhala k romantickým šatům obléct dvouřadové sako, vyjít si ve smokingu nebo ve vojenské uniformě, se bezpochyby stala ve světě módy pojmem.

Před Marlen si těžko některá žena dokázala představit, že si vyjde do společnosti v mužských šatech a bude považovaná za přitažlivou.

Marilyn Monroe (nar. 1926)

Čtvrt století po Marlen se zrodil nová mýtická žena, která ovlivnila několik generací mladých žen. Zrodila se Marilyn, oblečená do šatů s hlubokým výstřihem a v lodičkách s jehlovými podpatky. Svoji hlášku „Dejte dívce správné boty a ona si podmaní svět“, dokázala naprosto přesvědčivě realizovat. Štědře vybavená ženskými křivkami, se dokázala oblékat tak, že jen málokterý muž se za ní neohlédl. A davy žen přestaly schovávat své přednosti a po vzoru blond herečky si nezapomněly vzít do společnosti jehlové podpatky a dvě kapky Chanel N.5.

Audrey Hepburn (nar. 1929)

V žádném šatníku ženy, která chodí do společnosti, nesmí chybět „malé černé šaty“. Byla to právě tato herečka a múza francouzského návrháře Huberta de Givenchy, která ve filmu Snídaně u Tiffanyho vynesla do světa střídmé černé elegantní společenské šaty, které jsou dodnes symbolem vkusu a stylu. Od stejného návrháře pochází i šaty s květinovým vzorem, které si herečka vzala na ceremoniál předávání cen Akademie a které byly označeny TIME Magazínem za nejkrásnější šaty, které byly na Oscarech předvedeny.

Jaequeline Kennedy Onassis (nar. 1929)

I přesto, že nebyla umělkyní, dokázala tato žena svým šarmem okouzlit nejen Johna Kennedyho, ale celé Spojené státy. Každý z jejich outfitů byl definovaný jako mistrovské dílo. Nebyl to ale jen úspěch díky velice kvalitnímu a drahému výběru oblečení. Vše nosila velice přirozeně, a i nevýraznému oblečení dokázala dát lesk.

Grace Kelly (nar. 1929)

Hollywoodská herečka přinesla do Monackého knížetství nadčasovou krásu a inspiraci pro mnoho žen. Ukázala ženám, jak si jednoduše oživit šatník pomocí doplňků jako jsou klobouky, šály a rukavičky. Znovu zpopularizovala perlové náhrdelníky. Její ženskostí se inspirovala v oblékání i princezna Diana o řadu let později.

Cher (nar. 1946)

Kráska s ostrými rysy, která dokázala svou štíhlou siluetou a dlouhými havraními vlasy upoutat pozornost módních návrhářů, našla zálibu ve stylu hippie a proslavila se tak nejen jako zpěvačka a herečka, ale i osobnost ze světa módy. Udávala módní styl šedesátých let plný kožešin, květin a flitrů.

Jana Birken (nar. 1946)

Jako modelku a herečku si možná tuto ženu nevybavíte. Byla opakem Cher, rozcuchaná, nejraději měla rozšířené džíny, bílá trička, blejzry a krátké jednoduché šaty (módní styl, který se pravidelně vrací). Uvolněným a praktickým stylem ovlivňovala v šedesátých letech módu v Londýně a v sedmdesátých letech inspirovala Pařížanky.

Její příjmení je ovšem spojeno hlavně s dámskou kabelkou. Herečka si jednou u snídaně postěžovala, že je zoufalá z absence módních, ale praktických kabelek, které by poskytly ženě luxus, ale i praktičnost. A to byla výzva pro designéra společnosti Hermès Jeana L. Dumase. Tak se zrodila královna dámských kabelek „birkinka“. Dodnes se v tomto stylu ručně šijí kabelky inspirované „birkinkou“. Jde o precizní výrobky z té nejkvalitnější kůže. Každý kus se vyrábí asi 20 hodin a ty nejlevnější modely se prodávají od 5200 eur výše.