Znáte všechny nezvyklé ingredience do guláše?

Znáte všechny nezvyklé ingredience do guláše?
Názory na nejlepší guláš se samozřejmě různí. Aby také ne. Koneckonců, to, co dělá guláš nejlepším, jsou vámi odzkoušené ingredience a triky při jeho přípravě. Už jste do guláše dávali pivo, čokoládu, smetanu nebo povidla?

Švestková povidla guláš zahustí

Přemýšlíte nad tím, jak zahustit guláš? Možností máte spoustu. Z mouky můžete udělat klasickou jíšku. Guláš lze zahustit chlebovou střídkou. Ti, kteří se chtějí vyhnout lepku, pak ocení možnost zahustit guláš cuketou nebo lilkem. Ani to však není všechno.

Guláš zahustí i rozvařená cibule, proto se nebojte dát cibuli do guláše v dostatečném množství. Když se rozvaří, guláš sám o sobě zhoustne. Použít však můžete i obyčejnou najemno nastrouhanou bramboru... Nebo povidla.

Ne, nepřešli jsme od guláše k buchtám. Povidla lze opravdu přidat i do tak tradičního jídla, jakým je guláš, a nemusí to připomínat pohádku O pejskovi a kočičce, jak vařili dort. Povidla dodají guláši příjemnou, mírně nasládlou chuť. Do guláše přidejte povidla v závěrečné fázi jeho přípravy. Maso už musí být měkké a guláš dochucený. Povidla v guláši dobře rozmíchejte a můžete vypnout sporák.

Smetana guláš zjemní

Ačkoliv pro guláš není smetana typická, velmi známá je jako přísada v jeho karlovarské variantě. Právě do karlovarského guláše se smetana přidává pro jeho zjemnění. Ve znojemském guláši pro změnu najdete zase kyselé okurky... Tedy znovu ingredienci, která není pro guláš přímo typická.

Čokoláda guláš vyšvihne do chuťových výšin

A co teprve čokoláda? Pokud se vám podaří stogramovou tabulku hořké čokolády skrýt před vaším mlsným jazýčkem, nastrouhejte ji pak do hotového guláše. Zkombinovat ji můžete s chilli papričkou, což způsobí explozi chutí. Až se vás pak strávníci budou ptát, co vězí za vynikající chutí vašeho guláše, bude jen na vás, zda si čokoládové tajemství necháte pro sebe, nebo naopak lidi kolem stolu touto ingrediencí ohromíte.

Že pivo je skvělým nápojem ke guláši, o tom není pochyb, Zdroj: Jan Danek jdm.foto / Shutterstock

Pivo dodá guláši ten správný říz

Že pivo je skvělým nápojem ke guláši, o tom není pochyb. Přidat ho však můžete i do guláše. Podobně jako víno může být pivo v guláši přítomné už ve fázi dušení masa. Červené víno i pivo dodá guláši ten správný říz.