A na jaké netradiční suroviny nalákala soutěž MasterChef vás?

A na jaké netradiční suroviny nalákala soutěž MasterChef vás?
Netradiční suroviny, jako jsou foie gras, býčí žlázy, kapří mlíčí nebo třeba chapadlo chobotnice si v kuchyni nejspíš běžně nepřipravujete. O to větší výzvou pro vás mohou být. Koneckonců, odborníky na netradiční suroviny v kuchyni jsou porotci a nedobrovolně také soutěžící pořadu MasterChef Česko, kteří se v rámci soubojů setkali s ledasčím. 

Baby kuřátko bylo častou volbou neprofesionálních kuchařů

Proč se baby kuřátko, kterému se také někdy říká francouzské nebo jarní, v pořadu MasterChef tak často objevovalo? Protože má zaručeně slavnostní ráz. Dopustit na něj nedá ani šéfkuchař Roman Paulus, který říká, že je baby kuřátko zábavnější variací na obyčejné pečené kuře. Jeho maso je však mnohem křehčí a má žlutý nádech. To proto, že jsou kuřátka krmena kukuřičným šrotem. Také cena baby kuřátka odpovídá jeho slavnostnímu rázu. Je až třikrát dražší než obyčejné kuře. Tato pochoutka však nemusí být jedinou, kterou v kuchyni můžete podle soutěže MasterChef připravit. 

Býčí koule jsou pro někoho lahůdkou a jiný je nemůže ani cítit

Další surovinou, nad kterou soutěžící ohrnovali nos, byly bezesporu býčí koule. Ty jsou velmi specifické nejen svou chutí, nýbrž i svým zápachem. Cítit je kupodivu nemůže ani šéfkuchař Přemek Forejt, který je v rozhovoru opakovaně označuje za své nejméně oblíbené jídlo na světě. 

Foie gras, zdroj: margouillat photo / Shutterstock

Věděli jste, že býčí žlázy je nutné před jejich přípravou namočit alespoň na chvíli do mléka? Mléko má schopnost zbavit je nelibého zápachu. Býčí žlázy lze pak upravit například smažením podobně jako řízek.

Ozvláštnit vaši kuchyni můžete i tak, že svým strávníkům připravíte býčí jazyk nebo ledvinky. Šmrnc luxusu vaší kuchyni dodá i kaviár, který má tu výhodu, že ho nemusíte nijak tepelně upravovat. Nejsnadnější je kaviár jen tak položit na obložený chlebíček. A když už jsme u toho kaviáru, víte, že pravý kaviár, který pochází z jesetera, není běžně k sehnání? Je velice ceněný a drahý, a proto se ve vaší kuchyni setkáte spíše s kaviárem lososovitých ryb. 

Zdroje článku: