Nejvýraznější vlastnosti dítěte Kozoroha: Nezávislost, zranitelnost a důslednost

Nejvýraznější vlastnosti dítěte Kozoroha: Nezávislost, zranitelnost a důslednost
Dítě narozené ve znamení Kozoroha je velmi nezávislé. Vyhledává společnost starších lidí, od kterých se velmi rychle učí dospělému projevu a nasává jejich zkušenosti. Mezi ostatními dětmi pak často vyčnívá. Nevadí mu, že je v kolektivu tak trochu stranou, už od útlého věku se spoléhá hodně samo na sebe.

Na povrchu chladný, uvnitř zranitelný

Když už si malý Kozoroh najde kamaráda, dlouho si vystačí pouze s jedním. Jeho kamarád musí být hlavně upřímný a ideálně by měl mít podobné zájmy. Kozoroh je trpělivý, všechno si promýšlí a jeho hry jsou založené na logice. Může se zdát poněkud chladným a odtažitým, ale ve skutečnosti je velmi emotivní a zranitelný. Své pocity však dusí pod pokličkou, na povrchu zůstává nečitelným, ale uvnitř schovává zmatek a touhu po blízkosti. Když se mu mysl emocemi přeplní, může vybuchnout jako natlakovaný hrnec.  

Zdroj: Autor: mountain beetle / Shutterstock

Vytrvalý individualista

Malý Kozoroh oplývá vysokou inteligencí s ohromnou schopností se soustředit. Ve školním kolektivu nebude mezi těmi prvními v rychlosti, ale spíše ve vytrvalosti, organizaci a analýze. Rozhodně není mistrem komunikace, drží se v pozadí a projevuje se výrazným individualismem. 

Charismatické dítě

Už jen tím, že se k povinnostem vždy staví čelem, dokáže si Kozoroh  své blízké doslova omotat kolem prstu. Zadané úkoly plní se vší důsledností a pečlivostí. Je okouzlujícím dítětem. Jeho něžné, ale rozhodné oči dokáží přesvědčit i úplně nepřístupné rodiče. Mladý Kozoroh má prostě své vlastní osobité způsoby, jak přesvědčit ostatní a dosáhnout svých cílů. 

Malý Kozoroh oplývá vysokou inteligencí s ohromnou schopností se soustředit.

Výchova dítěte ve znamení Kozoroha

Rodiče mohou, obzvlášť v případě početnější rodiny sklouznout k domněnce, že jejich malý Kozoroh nepotřebuje tolik pozornosti a péče. Ale zdání klame. Kozoroh své pocity bravurně skrývá, avšak rodičovskou náklonnost a ujištění potřebuje stejně, ne-li více než ostatní děti. Od rodičů potřebuje hlavně podporu v podobě vlídných slov a citlivého vedení. Jeho touha po dokonalosti by se v nezdravém prostředí mohla vyvinout až v despotismus. Rodina by měla vhodným způsobem malému Kozorohovi ukázat, že život není jen otázkou povinností a perfektně odvedených úkolů, ale také prostorem stvořeným pro projevy radosti, lásky a místem pro uvolněnou hru. 

Společné aktivity přispívají k uvolnění a radosti

Kozoroh není nadšený pro pohyb a sport, ale pobyt na čerstvém vzduchu jeho zdraví velmi prospívá. Je skvělé, když mu jdou rodiče příkladem a svým aktivním přístupem ukážou, jak je sportování zábavné a přínosné. Kozoroh snadněji přijímá všechny aktivity, které jsou dlouhodobě zavedené. Pravidelné vyjížďky na kolech, výlety do přírody nebo rodinné řádění v bazénu mu pomohou se uvolnit a užít si radost z pohybu a společně stráveného času s rodinou.