Giganti ve vzduchu – toto jsou největší létající ptáci na světě

Giganti ve vzduchu – toto jsou největší létající ptáci na světě
Celkem existuje na světě více než 7.000 druhů ptáků. Drtivá většina z nich je malých nebo středně velkých, to hlavně proto, aby ptáci byli dostatečně lehcí na let. Někteří ale vyrostli do nečekaných velikostí, kdy je hlavně rozpětí křídel neuvěřitelně velké.

Orlosup bradatý

Orlosup bradatý, který vlastně nepatří ani k orlům ani k supům, je podle hmotnosti a rozpětí křídel jedním z největších dravých ptáků na světě. O to více je zázračné, že tento pták létá i v Evropě, a to v Alpách, ve Španělsku a na jihu Francie. Obvykle žije pouze v horských oblastech, kde se hlavně živí kostmi (tyto kosti hodí z vysoké výšky na skály, tím se zničí a orlosup je lépe spolkne).

Orlosup se může chlubit s rozpětím křídel 3 metrů.

Orlosup bradatý, Zdroj: Jiri Fejk / Shutterstock

Labuť trubač

Labuť trubač je největší vrubozobí pták na světě. Vypadají ladně a elegantně, pokud se nebudeme dívat na jejich start či přistání, ale pozor na ně! Při obraně svých rodin nebo teritorií se začnou chovat velmi agresivně, útoky zobákem doprovázeno mlácením křídly je zastrašující i pro člověka. To hlavně proto, že jejich rozpětí křídel měří 3,1 metrů. Takže radši pozorovat z dálky.

Kondor andský

Endemit z Jižní Ameriky žijící ve vysokých And má největší rozpětí křídel ze všech dravců. Delší rozpětí křídel mají už jen hrstka mořských ptáků. Kondor andský je primárně mrchožroutem, který se živí velkými mršinami, takže se dá říct, že přebírá stejnou ekologickou niku jako sup v Africe – uklízí zbytky po ostatních. Rozpětí křídel zde činí 3,3 metry.

Albatros stěhovavý

Albatros stěhovavý je králem křídel. Jeho rozpětí měří maximálně neuvěřitelných 3,7 metru, a to z něho dělá největšího žijícího létajícího ptáka na světě. Toto enormní rozpětí křídel umožňuje albatrosům plachtit na dlouhé vzdálenosti bez větší námahy. Tento pták většinu svého života tráví ve vzduchu, proto je to docela zábavná podívaná pozorovat jeho pokusy o přistání.

Albatros stěhovavý je králem křídel, Zdroj: Mariusz Bugno / Shutterstock

V minulosti na světě žil druh Argentavis, velký dravec z Jižní Ameriky, jehož rozpětí křídel měřilo až 7 metrů. Toto zvíře ale vyhynulo před miliony lety. Dalo by se říct na štěstí pro nás, protože by bez problémů mohl unést dítě.

 

Zdroj: