Nejlepší ořechová bábovka s olejem

Nejlepší ořechová bábovka s olejem
Někdo to má tak, že si neděli spojuje jen a pouze s vůní čerstvě upečené bábovky. A proč ne! Bábovka je tak rychle hotová, že vám svou přípravou z neděle ukradne jen díleček času. Do dnešní bábovky použijeme olej a ořechy.

Jaké ořechy lze do bábovky přidat?

I na bábovce lze řadu věcí zkazit. Avšak ti, kteří bábovku pečou minimálně jednou týdně, mají už všechny mouchy vychytané. Bábovkové těsto je oblíbené, protože s ním lze experimentovat. Zamíchat lze do něj například ořechy. Ořechy jsou vděčnou surovinou sladkých dezertů.

Obsahují cenné látky a co se konzistence těsta týče, přináší mu vláčnost a jemnou chuť. Jaké ořechy lze do bábovky použít? Jakékoliv! Vlašské, lískové, pekanové, kešu či pistáciové, fantazii se meze nekladou. Protože však bábovka nemusí vyjít draho (ořechy jsou drahou položkou v receptu), zaměřte se na ty, které máte doma. Skvěle těsto obohatí například vlašské ořechy, které jste dostali od sousedky.

Oříšky můžete v bábovkovém těstě použít namleté na prášek nebo nasekané. Použít můžete obě varianty. Část oříšku rozemelte na prášek, část pouze nahrubo nasekejte. A uvidíte, jak bude bábovka chutnat.

Jaké ingredience potřebujete?

Připravte si:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • 1 hrnek oleje
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 3 velká vejce v pokojové teplotě
  • 1 hrnek mléka
  • tři čtvrtě hrníčku mletých ořechů
  • špetku soli

Jak na ořechové těsto?

Protože vám příprava bábovky z neděle ukrojí opravdu jen malý kousek, rozehřejte si troubu na teplotu 170 °C a pečlivě vymažte formu. Víte, že nejlepším tukem pro vymazávání formy je obyčejné sádlo? Mouku smíchejte dohromady s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Přidat do mouky můžete i mleté ořechy.

Část ořechů si nechte bokem, můžete je použít na ozdobení bábovky.

Do pěny ušlehejte cukr s vejci, přidejte olej, máslo, mléko a vanilkový extrakt. Do této směsi zapracujte mouku s oříšky. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 50 minut. Jak poznáte, že je bábovka už upečená? Po tom, co do ní zapíchnete špejli a ta bude čistá, můžete bábovku z trouby vytáhnout.

Zdroj: Dionisvera / Shutterstock

Víte, že stálá teplota trouby je při pečení bábovky důležitá? Pokud byste bábovku dali do studené trouby a pak prudce zvýšili její teplotu na maximum, mohla by se na bábovce vytvořit tvrdá krusta, přes kterou by dále už neprocházelo teplo. Bábovka by se takhle nejspíš uvnitř nedopekla.

Bábovku můžete a nemusíte ozdobit čokoládovou polevou. Pokud se však pro ni rozhodnete, nechte si část hruběji nasekaných oříšků stranou, abyste je později mohli použít jako ozdobu bábovky.

 

Zdroj: