Nejsou to jen záchranné stanice pro zvířata, ale i krásná místa na relax. Nejhezčí zoologické zahrady na světě

Nejsou to jen záchranné stanice pro zvířata, ale i krásná místa na relax. Nejhezčí zoologické zahrady na světě
Zoologické zahrady jsou skvělým způsobem poznat svět zvířat a naučit se něco o světové fauně. Přestože všechny zoologické zahrady mají své kouzlo, některé jsou hezčí než ostatní. Experti se shodli na seznamu, který se skládá z těch nejhezčích zoo na světě. Mezi nejlepšími je i jedna česká zahrada.

Tiergarten Schönbrunn (Vídeň)

Pokud chcete navštívit nejstarší zoo na světě, která nepřetržitě funguje od roku 1752, vydejte se do neuvěřitelně krásné vídeňské zahrady Tiergarten Schönbrunn. Tato historicky důležitá (protože je první oficiální) zoo se nachází v krásném prostředí oblíbeného zámku Schönbrunn. Tiergarten Schönbrunn, původně vytvořený jako císařský zvěřinec, se nyní zaměřuje na ochranu a vzdělávání. Stejně jako její velké okolí, zoo stále používá několik elegantních barokních budov. Pro české fanoušky zoo je to nejbližší možnost podívat se na pandy velké.

Zoo San Diego

Již několik let je zoo v San Diegu oficiálně nejlepší zoologickou zahradou v USA a možná se letos poprvé stane tou úplně nejlepší zoo na světě. Od otevření v roce 1916 v parku Balboa se zoologická zahrada v San Diegu rozrostla a stala se nejnavštěvovanější zoo v zemi a hlavní atrakcí města. Zoo je rozdělena do osmi různých exponátů tematicky zaměřených na geografii a prostředí.

Exponáty jsou domovem více než 3 500 zvířat z 650 druhů. Jedním ze známějších exponátů je výstava Outback, která je domovem tvorů z Austrálie, jako jsou koaly a tasmánští ďáblové. Existují však také exponáty o zvířatech z jiných míst, jako je Afrika a Asie. Typicky americky si můžete zoo prohlídnout hned několika způsoby: pěšky, koloběžkami, zoo-busem, zoo-vláčkem, a dokonce lanovkou. K zoo patří i obrovský safari-park (celkem 750 ha a tím pádem největší zoo na světě), ve kterém žijí od roku 2020 ptakopysci (jediný chov mimo Austrálie).

Zoo Berlín

Pokud chcete vidět působivou a krásnou historickou zoo, musíte navštívit tu v Berlíně. Tato zoo byla otevřena již v roce 1844 a vlastní rekord zajímavý především pro sběratele zvířecích fotek. Žádná jiná zoo nemá tolik druhů zvířat jako právě berlínská zoo – celkem 1 380, které jsou rozdělené do 20 200 jedinců. Většinu těchto zvířat najdeme v čtyřpatrovém akva-teráriu. Společně s Tierpark Berlín na východě města (kde taktéž žije přes 1 000 druhů zvířat) je Berlín klíčový pro různé chovatelské programy.

Akvárium, Zdroj: Cristian Puscasu / Shutterstock

Loro Parque (Tenerife)

Ačkoli se jeho název může překládat jako „papouščí park“, Loro Parque na ostrově Tenerife má o hodně víc než jen barevné opeřence. Když se park otevřel v roce 1972, jeho účelem bylo hlavně zachránit ohrožené papoušky, ale dnes je zoo o rozloze 14 hektarů plná savců, plazů a mořských živočichů, jako jsou třeba kosatky a delfíny. Je tedy pochopitelné, že se stala jednou z nejoblíbenějších atrakcí na Kanárských ostrovech, a dokonce na celém světě.

Zoo Praha

Další evropskou zoologickou zahradou, která patří mezi nejlepší na světě, je naše pražská zoo. Tato zoo na severu města byla otevřena v roce 1931, přestože byla tehdy ještě ve výstavbě. Pražská zoo nyní zaujímá 60 hektarů a je domovem zhruba 5 000 zvířat z 676 druhů. Docela působivé je, že z tohoto počtu je 132 druhů klasifikováno jako ohrožené, což souvisí s významným programem chovu v zoo, který se točí kolem záchrany koně Převalského, leguána kubánského a dalších ohrožených zvířat.

Především v posledních letech se zoo značně obnovila, Rákosův pavilon s ohroženými ptáky, nový pavilon goril a plánované stavby do budoucnosti (Mongolsko, Lední medvědi, Africká pláň) zmodernizovaly vzhled zoo.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.roadaffair.com