Kasuár, sajga, babirusa – to jsou nejbizarnější zvířata na světě

Kasuár, sajga, babirusa – to jsou nejbizarnější zvířata na světě
Fauna může být krásná. Ať už barevné opeření páva nebo elegantní a majestátní podoba kočkovitých šelem – zvířecí svět nás vždy uchvátí. Některá zvířata ale vypadají dost šíleně, ba dokonce bizarně. Nebo jste už někde viděli antilopu s chobotem či prase, jehož kly rostou skrz čumák k očím?

Kasuár přilbový

Všichni víme, že dinosauři vymřeli před 65 miliony lety kvůli dopadu obrovského meteoritu. Jejich nejbližší aktuálně žijící příbuzní jsou ptáci. Taková slepice vám ale asi nepřipomene Tyrannosaura, to spíše kasuár přilbový. Až dva metry vysoký pták s barevnou hlavou a přilbou na lebce má ohromné a s dlouhými drápy vybavené, prehistorické nohy (pozor, tyto nohy mohou člověka bez problému zabít), se kterými se prochází po australské džungli. Kasuára ve volné přírodě fakt nechcete potkat, věřte mi, je silnější než vy.

Zdroj: Autor: Danny Ye / Shutterstock

Sajga

K antilopám patřící sajga tatarská je jediným turovitým s chobotem. Tento chobot slouží k termoregulaci, tedy kontrole tělesné teploty. Sajgy totiž žijí v studené ruské tundře a tajze, kde teploty běžně klesají na až -40 stupňů Celsia. Navíc jim delší dýchací cesty pomáhají v tom, aby se do plic nedostal chladný vzduch zvnějška. A i když má chobot velice smysluplný úkol, vypadá to bizarně.

Babirusa

Toto prase žijící jako endemit na ostrově Sulawesi v Indonésii je jediným prasetem, jehož kly nejenže rostou z dolní čelisti směrem ven, dva kly také rostou z horní čelisti skrz horní čelist směrem k očím. Ano, přesně takhle komplikované to je. Tyto kly slouží samcům k boji se soupeři a k lákání samiček – čím delší kly, tím atraktivnější je jednotlivec. Směr růstu těchto klů může být ale taky nevýhodou. Někdy jim kly totiž mohou propíchnout oči.

  Toto prase žijící jako endemit na ostrově Sulawesi v Indonésií je jediným prasetem, jehož kly nejenže rostou z dolní čelisti směrem ven, dva kly také rostou z horní čelisti skrz horní čelist směrem k očím.

Blobfish

Zdroj: Autor: Danny Ye / Shutterstock

Úplně nejbizarnějším zvířetem všech dob a všech zoogeografických oblastí je blobfish. Tato divná ryba se skládá hlavně z vody a z tuku, a to z tolika procent, že by se ani nedala upéct. Živí se pouze z toho, co mu proplave kolem tlamy, protože se nedokáže hýbat. Blobfish žije v hloubce 2000-4000 metrů pod hladinou moře a je jen jedním z mnoha podmořských bizarností.

 

Zdroj: