Tyhle české módní návrháře byste měli znát

Tyhle české módní návrháře byste měli znát
Pravděpodobně byste neřekli, že Praha je středoevropským centrem módy, jistě vás tak překvapí, kolik celosvětově proslulých módních návrhářů z České republiky pochází.

Blanka Matragi 

Rodným jménem Blanka Kyselová je jedna z nejznámějších Češek ve světě. Narodila se v roce 1953 ve Světlé nad Sázavou a v Čechách také vystudovala uměleckoprůmyslovou školu. V roce 1979 se ale provdala a společně s manželem se odstěhovala do Libanonu, kde začala pracovat jako módní návrhářka. Nejdříve pracovala pro rodinou filmu, hned v roce 1982 si otevřela v Bejrútu vlastní salón „Blanka Haute Couture" a právě tehdy se proslavila zejména v okruhu tamních princezen. Do Čech se vrátila v roce 1997 a již jako světoznámá návrhářka zde organizovala přehlídky. Je známá pro divoké a experimentální designy nejenom v odvětví módy, ale také v sochařství, tvorbě skla a keramiky. V roce 2006 vydala autobiografii „Blanka Matragi", na kterou navázala s druhou knihou „Jedu dál". 

Do Čech se vrátila v roce 1997 a již jako světoznámá návrhářka zde organizovala přehlídky.

Jakub Polanka 

Polanka měl od začátku našlápnuto konkurovat největším světovým návrhářům. Vystudoval nejprestižnější módní školu pařížský Institut Francais de la Mode. Od té doby působí primárně v Paříži, kde spolupracoval s největšími značkami, jako je Louis Vuitton nebo Hermés. Omezuje se na dámskou módu, pro českou značku Pietro Filipi ale navrhnul také mužskou kolekci. Narozdíl od ostatních návrhářů nijak netouží po popularitě, omezil se pouze na několik desítek stálých zákazníků, nerad prezentuje sám sebe, a přestože jeho výstavy bývají beznadějně vyprodané, v Čechách nemá svůj salón. 

Klára Nademlýnská 

Postavit kariéru do Paříže odešla také tato česká návrhářka. Ona se však do Čech vrátila a od roku 1998 v pražské Dlouhé ulici provozuje svůj salón. Soustředí se zejména na dámské kolekce z luxusního materiálu s jemnými detaily a minimalistickými liniemi. Později rozšířila svoji značku také na džíny, sportovní oblečení a bižuterii. 

Tereza Rosalie Kladošová 

Špičkové návrháře nalezneme také mezi mladou generací. Tereza Kladošová sice zatím nerozhazuje sítě do mezinárodních vod, jako absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze ale naopak stojí na pomezí hned několika uměleckých oborů. To se projevuje také v jejích kolekcích, které jsou zpravidla velmi barevné a hravé. Je zřejmé, že do budoucna se i ona zařadí mezi české návrhářské ikony. 

Zdroj: