Nejlepší náhražky masa pro vegetariány

Nejlepší náhražky masa pro vegetariány
Jste čerstvými vegetariány a nevíte si rady čím nahradit maso? V jídelníčku by neměly chybět cenné bílkoviny, ale ani vitamíny a minerály. Přinášíme vám výběr kvalitních výrobků či potravin, které vám všechny tyto živiny spolehlivě dodají.

Tofu

Sójové tofu je díky svému vysokému obsahu bílkovin jednou z nejlepších náhražek masa. Jeho příprava je velmi variabilní. Uzeným tofu si můžete obložit chleba, nastrouhaným posypat vařené jídlo. Smažené tofu se hodí k zelenině a z bílého nebo marinovaného připravíte nejrůznější pomazánky. 

Tempeh

Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin. Navíc díky fermentaci je bohatý na probiotika a prospěšný zdraví střev. Tempeh používáme k vaření, pečení, smažení a grilování. Nebo si můžeme koupit již hotový smažený tempeh jako přílohu k chlebu se zeleninou.

Zdroj: Autor: Julia Wave / Shutterstock

Luštěniny

Nejrůznější odrůdy fazolí a čočky, hrách, cizrna či boby jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu skupiny B. Luštěniny vaříme se saturejkou, tymiánem, majoránkou nebo bazalkou, abychom usnadnili jejich trávení. Vařené luštěniny přidáváme do salátů, polévek nebo pomazánek.

Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin.

Seitan

Rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničného lepku. V kombinaci se zeleninou je dobře stravitelný a výživný. Seitan můžeme použít k omáčkám, do vegetariánských gulášů a k zeleninovým směsím.

Houby

Obzvlášť houby sbírané v čisté přírodě obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů, zejména vitamínů skupiny B, D a selen.

Houby také snižují cholesterol, zbavují nás toxických kovů a podporují imunitu.  

Lilek

Lilek má zajímavou strukturu a vynikající zemitou chuť. Dá se skvěle kombinovat v různých pokrmech, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo grilovat. Z pečeného lilku si můžeme také připravit výbornou pomazánku.

 

Zdroj:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text