Omezuje vás nadýmání? Takhle mu zamezíte

Omezuje vás nadýmání? Takhle mu zamezíte
Tabu, které vám může silně znepříjemnit život, do značné míry ho ale můžete sami ovlivnit. Pro své zažívání uděláte to nejlepší, pokud budete dodržovat následujících pět zásad.

Hledejte příčinu v jídelníčku 

Nic nevzniká bez příčiny, stejně tak nepříjemné zažívací potíže. Ty ve většině případů pramení ze složení vašeho jídelníčku. Nemusí to nutně znamenat, že jste snědli něco zkaženého. Možná jste v posledních dvou dnech neúmyslně konzumovali více vlákniny, sacharidů nebo laktózy. Zelenina nebo luštěniny jsou sice zdravé, pokud na ně ale nejste ve větším množství zvyklí, vaše tělo nedovede podle serveru zdravi.euro.cz náhle produkovat dostatek enzymů pro jejich trávení, a to vede k nepříjemným křečím. To platí i pro vlákninu v pečivu, těstovinách nebo například pizze. Pokud nadýmáním trpíte dlouhodobě, zkuste na několik dní vynechat mléčné výrobky. Ověříte, zda pachatelem není intolerance laktózy. 

Pozor na bublinky v pití 

Vychlazená limonáda, pivo nebo cola jsou sice příjemným osvěžením, schovávají ale nepřítele. Nejenom že bubliny, tedy oxid uhličitý, škodí oběhové soustavě a při dlouhodobé konzumaci mohou vést až k řídnutí kostí, největší neplechu napáchají podle webu nadymani-a-plynatost.zdrave.cz přímo v žaludku. Oxid uhličitý dráždí žaludek, a to se projevuje mimo jiné nadýmáním. 

Nepolykejte vzduch 

Jednoduše držte pusu zavřenou. Nežvýkejte žvýkačky desetkrát denně. Při jídle dostatečně žvýkejte, nehltejte. Ani pití při jídle není ideální, jakákoli tekutina naředí trávicí enzymy. 

Umělé cukry není snadné strávit 

Veškeré sladkosti, slazené limonády a další potraviny doplněné umělými cukry mohou trávení zaškodit. Omezení umělých cukrů na minimum bude blahodárné nejenom pro žaludek, ale také oběhovou soustavu a zejména pro vaše tělo také z estetického hlediska. 

Pohyb a bylinky 

Jak naopak napomoci správnému chodu žaludku a střev? Zdá se to banální, ale dostatek pohybu může vyřešit veškeré neduhy. Stačí krátká intenzivnější procházka. Jako vždy platí dostatečný příjem tekutin, ideálně vody. Platí, že vypít byste měli přes dva litry za den. Nic nezkazíte ani bylinkami. Připravte si čaj máty, šalvěje, zázvoru nebo artyčoku, ale neslaďte! 

Veškeré sladkosti, slazené limonády a další potraviny doplněné umělými cukry mohou trávení zaškodit.

Zdroj: