Nejčastější mýty a fakta o zdravém životním stylu

Nejčastější mýty a fakta o zdravém životním stylu
Co to vlastně je ten zdravý životní styl? Každý člověk má jinou představu o tom, jak dosáhnout kvalitního a dobrého zdraví. Někteří si myslí, že k tomu stačí občas sportovat, jiní věří, že je nutné držet řadu různých diet. Podělíme se s vámi o několik mýtů o zdravém životním stylu a třeba vám tak nastíníme správnou představu o tom, jak má zdravý životní styl vlastně vypadat.

Mýtus 1: Zdravý životní styl rovná se dieta

Pravda: Dieta je představuje dočasné omezení stravy. Ale zdravý způsob stravování byste měli dodržovat celý život, proto nelze držet dietu a mluvit o zdravém životním stylu. Zdravé jídlo má být chutné a rozmanité. Je mnohem snazší začít jíst správně než sedět týden na jednom druhu potraviny.

Mýtus 2: Všechny jogurty jsou zdravé

Pravda: Ano, jogurty se živými mikroorganismy jsou zdraví prospěšné, ale otázkou je, které jogurty opravdu obsahují živou složku. Za takové lze považovat pouze ty nepasterizované (tj. vyráběné bez tepelného zpracování), které lze skladovat výhradně při nízkých teplotách, a ne déle než týden (pouze za takových podmínek zůstávají prospěšné bakterie naživu). To, co je v regálech obchodů týdny, nemůže v zásadě žít.

Zdroj: Autor: Victoriia Palii / Shutterstock

Mýtus 3: Stačí jednou týdně sportovat

Pravda: Odborníci věří, že lehké, ale každodenní cvičení je naprosto ideální. Pokud je to pro vás nereálné, pak stačí alespoň každý druhý den. V krajním případě dvakrát týdně. Důležité je vyhnout se nadměrnému přetížení a stres a navyknout si na pravidelné cvičení. Pravidelné cvičení vás navíc bude chránit před zraněním, které se může při jednorázovém zatížení objevit. Dobrou radou je začít se cvičením, které vás baví, jinak u toho dlouho nevydržíte.

Mýtus 4: Ráno je nejlepší čas na fitness

Pravda: Při výběru času na cvičení jsou důležité vaše osobní rytmy. Pro skřivany může být snadné vstávat v 6 hodin ráno na ranní běh, zatímco pro sovy bude takový plán skutečnou zkouškou odhodlání. Navíc se vědci domnívají, že naše tělo svou nejvyšší aktivitu zažívá mezi 16. a 18. hodinou. V této době máme pokles prahu bolesti a duševní aktivita je v nejlepším stavu.

Dobrou radou je začít se cvičením, které vás baví, jinak u toho dlouho nevydržíte.

Zdroj: 

  • autorský text