Může být stres dědičným dárkem, který jste si nepřáli?

Může být stres dědičným dárkem, který jste si nepřáli?
Alespoň minimální stres potká za život každého z nás. Člověka, který stres nikdy nezažil, byste hledali nejspíš jen velmi obtížně. Většinou je to tak, že téměř každý stresem trpí. Pak nastává otázka –⁠ co ho způsobuje? Může za něj dědičnost?

Co je stres a jak se projevuje?

Stres lze popsat jako stav, kdy je stresem postižený jedinec vystavený nadměrné psychické zátěži. Nachází se v pro něj nekomfortní situaci a stres je jen obranným mechanismem těla. Pokud se dostanete do stresu, začne vaše tělo vylučovat stresové hormony kortizol a adrenalin. Stres se projevuje různě. Může vám například silně bušit srdce, ve stresové situaci můžete cítit bolest na hrudi, dostaví se poruchy spánku, vlivem stresu vám to může dokonce přestat klapat v posteli. K dalším projevům stresu patří:

  • únava,
  • bolest hlavy,
  • tloustnutí nebo naopak ztráta váhy,
  • zažívací obtíže,
  • problémy s menstruací.

Co způsobuje stres?

Stres vyvolávají situace, které jsou vám z nějakého důvodu nepříjemné, necítíte se v nich komfortně, bojíte se, jste zahlceni prací, nestíháte. V těle stres spustí autonomní nervový systém. Část mozku s názvem amygdala vyšle nouzový signál do hypotalamu a ten komunikuje se zbytkem těla a způsobí, že nadledvinky uvolní hormony adrenalin a kortizol do krevního řečiště.

Je nutné říct, že zatímco krátkodobý stres ještě nikomu neublížil, utápění se ve stresu po dlouhý čas se podepíše na vašem zdraví. Na otázku, co konkrétně stres způsobuje, existuje celý seznam odpovědí, jako je psychická zátěž, hodně práce, nekomfort ve vztazích, špatný životní styl, málo odpočinku... Na tomto seznamu se však může objevit také dědičnost.

 Dostatečně odpočívejte, Zdroj: fizkes / Shutterstock

Může být stres dědičný?

Může být stres dědičný? Přesně tohle vědce z celého světa, kteří tuto oblast studují, zajímá ze všeho nejvíc. I přesto, že ještě nejsou známy mechanismy, kterými by se stres z nositele na další generaci přenesl, vědci už naznačují, že určitý vliv dědičnost mít může.

Vědci se zatím shodují na tom, že některá traumata mohou být tak silná, že negativní účinky z nich může rodič nevědomky přenést na své děti. Ty jsou pak více zranitelné a náchylné na psychická onemocnění, popřípadě trpí nějakou poruchou ve vývoji.

Ovšem studie ještě probíhají, a proto vědci pořád zdůrazňují fakt, že nejvíc záleží na životním prostředí a okolnostech, ve kterém dítě vyrůstá. Aspekt dědičnosti tady zatím představuje jen opravdu velmi malý střípek. Proto není namístě házet vinu za váš stres na rodiče.

Nevymlouvejte se na dědičnost, řešte své prostředí a návyky

A proto pokud jste ve stresu, ať vás ani nenapadne se na dědičnost vymlouvat. V první řadě řešte své špatné návyky a toxické okolí, které je příčinou vašeho stresu. Dostatečně odpočívejte, správně se stravujte a pokud vás stresuje vaše práce, je načase ji změnit.

 

Zdroje: