Jednoduchá mramorová bábovka na plech

Jednoduchá mramorová bábovka na plech
Dostali jste chuť na bábovku? Tak to by vás od ní neměl odradit ani fakt, že pro ni nemáte formu. Na bábovce si můžete pochutnat i přesto, že vám bábovková forma chybí. Skvěle si vystačíte s obyčejným plechem či jinou formou, například na biskupský chlebíček.

Na bábovku si nemusíte nechat zajít chuť

Bábovka je snad tím nejjednodušším sladkým dezertem, který za pomoci svých maminek zvládnou upéct také děti. Že je její příprava opravdu jednoduchá, o tom vás přesvědčí také přítomnost všech potřebných surovin v lednici. Pro chutnou bábovku nemusíte jít nakoupit. Máte-li doma vejce, olej nebo máslo, mouku a kypřicí prášek, rovnou se můžete pustit do pečení.

Řadu věcí lze dokonce v bábovce nahradit. Lze upéct bábovku bez vajec, bez mléka, dokonce i bezlepkovou bábovku. Chybějící kypřicí prášek můžete v bábovce nahradit jedlou sodou. Místo mléka postačí dát vodu. Obejdete se i bez kakaa. Působivé mramorování dokáže vytvořit také rozpustná káva nebo mák.

Na bábovku si nemusíte nechat zajít chuť ani za předpokladu, že vám ve výbavě chybí forma na bábovku. I když je na trhu dostupná celá řada forem – zmínit můžeme klasické litinové, levné plechové, moderní silikonové formy – vy si vystačíte s obyčejným plechem. Bábovka z něho bude chutnat stejně, ohlídejte si však dobu pečení, která může být u bábovky na plech až o 25 minut kratší.

Co pro bábovku na plech potřebujete?

Připravte si:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek krupicového cukru,
  • dvě čajové lžičky prášku do pečiva,
  • jednu čajovou lžičku jedlé sody,
  • tři čtvrtě hrnku másla,
  • dvě velká vejce v pokojové teplotě,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • 2 polévkové lžíce kakaa.
Působivé mramorování, Zdroj: ffolas / Shutterstock

Jak vytvořit rychlou bábovku na plech?

U bábovky na plech oceníte mnohem snazší vymazávání plechu. Oproti zdobné formě na bábovku, která obsahuje spoustu záhybů, to bude hračka. Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C.

Smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Sypkou směs na chvíli odložte a pusťte se do šlehání másla s cukrem. Z těchto dvou surovin umíchejte hladkou pěnu, do které přidejte vejce v pokojové teplotě, mléko a vanilkový extrakt. Do této směsi na závěr zapracujte také mouku.

„Tip: Máte-li čím mramorovat, určitě tuto možnost využijte. Bábovka pak vypadá mnohem atraktivněji. Místo kakaa se nabízí také rozpustná káva nebo mák.”

Abyste do bábovky na plechu vytvořili hezké mramorování, odlijte si asi jednu třetinu hotového těsta. Do něj pak vmíchejte asi 2 polévkové lžíce kakaa. Na plech nalijte základní bílé těsto a do něj pak vlijte těsto kakaové. Tím vytvoříte estetické mramorování. Bábovku pečte v troubě 30 – 35 minut. Dobrou chuť!

 

Zdroje: