Monumentální Les Espaces d’Abraxas chátrá, francouzský sen o komunitním bydlení zůstal v troskách

Monumentální Les Espaces d’Abraxas chátrá, francouzský sen o komunitním bydlení zůstal v troskách
Obytný soubor Les Espaces d'Abraxas se nachází ve Francii. Je ukázkou působivého architektonického řešení, které si nakonec svou cestu prorazit nedokázalo. Proč?

Postmoderní experiment, který se nepodařil

Les Espaces d’Abraxas bychom našli v Noisy-le-Grand na východním předměstí Paříže. Mělo jít o reprezentativní ukázku postmoderní architektury a zcela přelomový koncept bydlení.

Jejími autory jsou Ricardo Boffil a Manuel Nunez-Yanowský. Impozantní komplex vznikal mezi lety 1978 a 1983. Vzhledem k tomu, že tehdy Francie prožívala boom přistěhovalců, bylo cílem vytvořit zcela nové místo k bydlení, které zvládne nahradit klasická sídliště.

Celý soubor se skládá ze tří dominantních částí, jež dostaly poetické názvy. Le Palacio neboli Palác nabídlo celkem 18 podlaží a 441 bytů, Le Théâtre čili Divadlo má 10 podlaží a 130 bytů) a L'Arc alias Oblouk skýtá 9 podlaží a 20 bytů.

Šlo o oslavu městského prostoru a experiment nejen architektonický, ale také sociální. Dostupné bydlení tu měli najít lidé rozličných kultur, a to především z nižších vrstev.

Proč se Les Espaces d’Abraxas dočkalo úpadku

Nestalo se tak, hlavním problémem bylo především to, že množit se tu začaly sociální problémy. K rychlému úpadku snad přispělo i to, jak uzavřeně celý areál působí a jak tísnivou atmosféru díky stovkám oken vyvolává. Z komplexu se záhy stalo černošské a arabské ghetto. Jeho údržba se navíc ukázala být neúměrně ekonomicky náročná.

I dnes má tak toho místo nevalnou pověst coby prostor, který obývají lidé na okraji společnosti a velmi čile tu kvete distribuce návykových látek. Pařížský magistrát proto uvažoval o likvidaci Les Espaces d'Abraxas, v roce 2006 se proti tomu nicméně jeho obyvatelé postavili.

I přesto, že svůj původní zamýšlený účel masivní stavby neplní, fascinují dál. A to nejen náhodné návštěvníky, ale i filmaře. Pozorní diváci už zjistili, že si jako kulisu do svého postapokalyptického světa vybrali pro jeden z dílů kultovní trilogie i tvůrci Hunger Games.