Mobilheim: Bydlení ve vlastním bez milionových investic

Mobilheim: Bydlení ve vlastním bez milionových investic
Náklady na bydlení se stále zvyšují a lidé hledají alternativy ke klasickým domům a bytům. Jednou z nich je bydlení v mobilheimu (či mobilním domě), které je u nás na vzestupu.

Jiný životní styl

Reakce lidí, kteří si takové bydlení zvolí, je většinou podobná. Jsou udivení, jak se jim pohodlně a levně žije a jak málo věcí k životu potřebují, aby byli spokojení. A je jim lépe, když nemusí řešit starosti s hypotékou na desítky let, nekonečné uklízení velkých domů, které jsou stejně nevyužité, nebo nikdy nekončící údržbu nemovitosti.

Zdroj: Autor: Erik Laan / Shutterstock

Jednou z kategorií nových majitelů jsou mladé páry, které nechtějí začínat život tím, že si vezmou hypotéku, kterou budou celý produktivní věk splácet. Také preferují spíš než styl usazení se, volnost, svobodu a cestování.

Potom jsou lidé, kteří už mají dost života uprostřed přeplněného sídliště a touží po větším kontaktu s přírodou. Vyhlédnou si krásné místo a nechají si na něj přivést svůj nový domov.

Bydlení po celý rok

Mobilheimy se dnes běžně vyrábí i pro celoroční bydlení, a dokonce i obložené dřevem, takže krásně zapadnou do přírody. Mohou být také vhodnou alternativou pro víkendové bydlení.

Předností tohoto bydlení je skutečnost, že nepotřebujete stavební povolení a dům můžete dokonce umístit do lokality, kde se stavět nemůže. Zajímavá je také pořizovací cena. Jsou i firmy, které zprostředkovávají nákup i použitých mobilních domů.

Běžný mobilheim má obývací pokoj, kuchyň, jednu nebo dvě ložnice a koupelnu se záchodem.

Dalším příznivým faktorem je vnitřní vybavení domu. To ocení především lidé, kteří odchází z dosavadního bydlení a mají tak usnadněný nový začátek.

Ekonomické i luxusní vybavení

Běžný mobilheim má obývací pokoj, kuchyň, jednu nebo dvě ložnice a koupelnu se záchodem. Obvykle je v základním vybavení i topení, většinou elektrické nebo plynové.

Pokud chcete větší komfort, potom si můžete vybrat model, kde jsou obklady, dvojitá skla v oknech, venkovní žaluzie, digestoř, přídavná terasa, myčka na nádobí, pračka, sušička, klimatizace či satelit.

Mobilní domy mají z výroby elektrické rozvody s pojistkami a také rozvod vody a odpad. Na majiteli je, aby si obstaral připojení k elektřině, vodě, kanalizaci a případně k plynu. Elektřina jde samozřejmě řešit i alternativně solárními panely a generátorem. Kanalizace jde nahradit vlastní jímkou a vodovod studnou.

  • (Zdroj: https://www.mobilni-domy-prodej.cz/)