Mikuláš Minář dokázal probudit národ, ztroskotat a nyní končí ve veřejném prostoru

Mikuláš Minář dokázal probudit národ, ztroskotat a nyní končí ve veřejném prostoru
Jako předseda spolku Milion chvilek pro demokracii dokázal na Letnou dostat statisíce nespokojených Čechů. Možná očekával, že stejný potenciál bude mít také jeho politické hnutí Lidé PRO.

Obyčejný kluk z Vodňan

Když na podzim minulého roku přišel s videem, ve kterém uvedl nové politické hnutí, sám sebe představil jako chlapec z obyčejné rodiny. Dnes osmadvacetiletý Minář studoval na gymnáziu v Českých Budějovicích a poté se vydal humanitním směrem. Nastoupil na filosofii-bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a obor evangelické teologie na Evangelické teologické fakultě. Studium však v roce 2017 přerušil, dal přednost jeho občanským aktivitám. Později se objevily zprávy, že byl z fakulty vyloučen, neboť porušoval školní řád a zapletl se do prodeje drog. To ovšem vyvrátil Minář i sami představitelé fakulty. 

Milion chvilek pro demokracii 

Jeho veřejnou činnost odstartovala výhra hnutí ANO v parlamentních volbách v roce 2017. Tehdy i jemu v rámci kampaně přišla do schránky smlouva Andreje Babiše s občany ČR, ve které se zavázal, že bude rozvíjet a podporovat demokracii. Vzhledem k premiérovým kauzám byl Minář skeptický a rozhodl se jej prostřednictvím petice veřejně vyzvat, aby v deseti bodech prokázal, že tomuto slibu dostává. Počátkem roku 2018 byl spolek Milion chvilek oficiálně založen, Minář začal lobbovat za rezignaci Andreje Babiše, spustila se vlna masivních demonstrací a výzvu k odstoupení podepsalo 440 000 lidí. 

 Vstup do politiky

Během předsedání Milionu chvilek sdělil, že se do politiky vstoupit nechystá. V roce 2020 byl britským deníkem The Times zvolen mezi přední dvacítku osobností, které onoho roku stojí za to sledovat. V září veřejnosti oznámil, že funkci předsedy spolku přenechává Benjaminu Rollovi, který stál celou dobu po jeho boku. Do konce roku představil své hnutí Lidé PRO, ve kterém vstanuli také další známé osobnosti jako Dana Drábová, Petr Pithart, Petr Ludwig nebo David Ondráčka. Společně měli vizi vytvořit opoziční sílu, která v nese do politiky nové lidi.

Podpisové fiasko 

Hnutí si stanovilo cíl 500 000 podpisů, získali však pouze necelých 40 000 a kandidovat tedy nebudou. Kromě toho, že s touto iniciativou končí, oznámil Minář také odchod z veřejného prostoru. Chce se vrátit zpět do školy a konečně se věnovat své rodině. „Odcházím s hlavou vztyčenou. A celý život budu vědět, že jsem to aspoň zkusil.“