Po šesti letech Microsoft představuje nové Windows 11. Vyplatí se instalovat?

Po šesti letech Microsoft představuje nové Windows 11. Vyplatí se instalovat?
Prozatím nejdéle vyvíjená verze Windows bude pro veřejnost dostupná již na podzim letošního roku. Microsoft slibuje, že nejmodernější verze operačního systému vás přenese blíže k tomu, co milujete. Vyplatí se upgrade ze současných a velmi oblíbených Windows 10?

Vyšší efektivita

Pro běžného uživatele je klíčová snadná a intuitivní ovladatelnost. Když v roce 2012 Microsoft vydal Windows 8, uživatelské prostředí bylo natolik rozdílné od Windows 7 a všech předchozích verzí, že systém schytal obrovskou kritiku. „Desítky“ pak celé prostředí zjednodušily a zatím to vypadá, že nová verze se od té předchozí, alespoň co se uživatelského prostředí týká, nebude tolik lišit. Tentokrát by měl být dle zive.cz ještě více zjednodušený multitasking přidáním několika velmi užitečných funkcí. Pohodlné přichytávání až čtyř oken by mělo být jednodušší a efektivnější. Dojde také k vylepšení vytváření ploch, každé za samostatným účelem. Vítanou novinkou je také to, že „jedenáctky“ umožní stahování aplikací určených pro systém Android. 

Vizuální stránka

 Z čistě estetického hlediska se pak dočkáme změny v podobě zaoblení rohů oken, nabídka start se přesune do středu dolní lišty stejně jako u macOS a navíc nebude obsahovat dlaždice aplikací, nýbrž živé widgety. Uživatel tak bude mít vždy na dosah aktuální přehled zpráv, počasí, kalendář a samozřejmě také nabídku aplikací a posledních otevřených položek. Vývojáři také slibují, že by měl být tmavý režim dostupný v celém systému. 

Pokud si pokládáte otázku, zda upgradovat či neupgradovat, plusem je, že pro uživatele Windows 10 bude přechod zdarma.

Kompatibilita 

Pokud si pokládáte otázku, zda upgradovat či neupgradovat, plusem je, že pro uživatele Windows 10 bude přechod zdarma. Vývojáři však nastavili poměrně přísné požadavky na hardware. Systém bude pouze v 64bitové verzi, požadující procesor o rychlosti minimálně 1 Ghz a alespoň 2 jádrech. Vystačíte si s 4 GB paměti RAM a 64 GB úložiště. Pro některé je možná překvapením, že bude vyžadovat modul TPM 2.0 nebo novější. Kompatibilní je s grafickými kartami DirectX 12 a WDDM 2.x. Požadovaná úhlopříčka je minimálně 9 palců. 

Upgrade 

Pokud máte o nejnovější software zájem, Microsoft by měl brzy spustit aplikaci PC Health Check, která ověří, zda váš počítač splňuje základní hardwarové předpoklady a následně vám aktualizaci nabídne. Pokud patříte mezi technologické entuziasty a nechcete čekat na konec roku, můžete upgradovat již nyní. Zaregistrujte se do programu Windows Insider a zapojte se do testování nových Windows. Tuto možnost naleznete v nastavení svého počítače. Samozřejmě byste se museli smířit s celou řadou chyb, o tom však fáze testování je. Pokud ale na druhou stranu nejste změně nakloněni, počítejte s tím, že podpora Windows 10 by měla skončit již v roce 2025. 

Zdroj: