Metody práce Feng-šuej. Podívejte se na několik metod této harmonizační disciplíny

Metody práce Feng-šuej. Podívejte se na několik metod této harmonizační disciplíny
Starodávné umění Feng Shui, které si západní svět přizpůsobil, představuje způsob, jak vnést do svého obytného a pracovního prostoru harmonii a klid. Existuje několik různých škol či metod Feng Shui, my se podíváme na tři metody Feng Shui, abychom vám pomohli základy Feng Shui lépe pochopit.

Mapa Bagua

Bagua doslova znamená osm oblastí. Původní metoda bagua je osmiúhelníková mapa, která používá kompas a je poměrně složitá. Západní verze mapy bagua je však jednoduchý čtvercový obrazec 3x3 s osmi prvky bagua. Horní tři čtverce bagua zleva doprava jsou Bohatství/Prosperita, Sláva/Reputa a Vztahy/Láska. Druhou sadou čtverců jsou opět zleva doprava Rodina a zdraví, Střed a Tvořivost a děti. Spodní řadu mapy bagua tvoří Vědomosti a dovednosti, Kariéra a Lidé a cestování.

Dále potřebujete půdorys svého domu, místnosti nebo prostoru, kde chcete Feng Shui využít. Položte půdorys na rovný povrch a poté na něj položte mapu bagua tak, aby spodní středový čtverec (Kariéra) byl u vchodových dveří nebo vchodu do místnosti. Rozhodněte se, na který prvek z osmi vnějších čtverců se chcete zaměřit.

Původní metoda bagua je osmiúhelníková mapa, zdroj: chinasong / Shutterstock

Pokud se chcete zaměřit na Bohatství a prosperitu, přejděte do levého horního rohu bagua. Zvedněte levý horní roh mapy a podívejte se, na kterou místnost nebo oblast se máte  pro Bohatství a Prosperitu soustředit. Barvy používané pro zvýšení Bohatství a Prosperity jsou fialová, modrá a červená a prvek je Dřevo. Použití těchto barev a prvku Dřevo v této oblasti pomáhá zvýšit čchi (energii) Bohatství a Prosperity v této místnosti nebo prostoru. Každý čtverec na mapě bagua má jiné barvy a prvky, které zvyšují čchi daného aspektu.

Jin a jang

Jin a jang symbolizují dokonalou harmonii. Jin představuje pasivní, klidný, chladný a tichý prvek života. Jin je oblastí pro relaxaci, odpočinek, pohodu a klid. Oblasti, které by měly ve vašem domově představovat jin, jsou ložnice a koupelna. Barvy, které je vhodné zahrnout, jsou modrá, černá, fialová a bílá.

Jang představuje energické, hlasité a teplé prvky ve vašem životě. Oblasti ve vašem domě, do kterých je třeba vnést prvky jang, jsou kuchyně a obývací pokoj. Barvami Jang jsou žlutá, oranžová, červená, hnědá/béžová, hnědá, fialová, levandulová a zlatá. Nezapomeňte také, že jin a jang jsou o dokonalé harmonii, takže nezapomeňte zahrnout trochu jang do ložnice nebo koupelny a trochu jin do kuchyně a rodinného pokoje. Toho lze snadno dosáhnout pomocí doplňků.

Kov v pěti prvcích představuje jasnost, účinnost a přesnost, zdroj: Dmitry Pistrov / Shutterstock

Pět prvků

Pěti prvky jsou oheň, země, kov, voda a dřevo. Oheň představuje vášeň a vysokou energii a mezi jeho barvy patří červená, oranžová a žlutá. Ohnivé prvky lze do místnosti vnést pomocí něčeho tak jednoduchého, jako je sytě červená svíčka. Země představuje výživu, stabilitu a ochranu ve všech vztazích. Barvy pro zemi jsou světle žlutá a zemité pískové barvy.

Kov v pěti prvcích představuje jasnost, účinnost a přesnost. Barvy pro kov jsou šedá a bílá. Dalším prvkem je voda. Voda představuje lehkost, svěžest a hojnost. Představuje ji modrá a černá. Prvek vody můžete vnést také pomocí fontány, akvária nebo zrcadel. Posledním prvkem je dřevo, které představuje zdraví a vitalitu. Přináší živel hojnosti, bohatství a prosperity. Barvami dřeva jsou samozřejmě hnědá a zelená. Způsob, jak vnést prvek Dřevo, je prostřednictvím nábytku nebo živých rostlin.