Slyšeli jste už o metodě půstu 8/16? Velmi oblíbená metoda hubnutí, a to nejen u celebrit!

Slyšeli jste už o metodě půstu 8/16? Velmi oblíbená metoda hubnutí, a to nejen u celebrit!
Přerušované půsty se těší stále větší oblibě. Propadli jim například herečka Jennifer Lopez, božský Thor Chris Hemsworth i sám Wolverine Hugh Jackman. Získá si přerušovaný půst i vás? 

Přerušované půsty jsou v současné době velmi oblíbené. Existuje mnoho různých variant. Pojďme se nyní podívat na tu nejoblíbenější z nich. Co se vlastně skrývá za tajemnými čísly 8/16?

Tajemství těchto čísel je velmi jednoduché. První číslo (8) označuje počet hodin, ve kterých přijímáte potravu, to druhé (16) počet hodin, ve kterých se postíte. Pokud si tedy dáte večeři například v 19 hodin, dále už nic nejíte, až oběd v 11 hodin. Do sedmi hodin večer pak zase přijímáte potravu jako obvykle a následuje opět šestnáctihodinové období, kdy se postíte.

U přerušovaného půstu je vcelku jedno, co jíte, důležité je, kdy jíte. Během oněch 16 hodin půstu nepřijímáte žádné kalorie. Můžete pít vodu, čaj, klidně i kávu, můžete si dát i potravinové doplňky, podmínkou ovšem je, že nesmí obsahovat žádné kalorie. Skvělou zprávou je, že do období půstu se započítává i doba spánku a vynecháváte vlastně jen snídani a dopolední svačinu. 

Přerušovaný půst s pravidelným cvičením je cestou, jak snížit svoji váhu, Zdroj: Syda Productions / Shutterstock

Některým lidem bude více vyhovovat opačný režim. Tedy jíst od rána a postit se navečer a vynechat večeři. Pokud snídáte například v osm hodin ráno, jíte tak, jak jste zvyklí až do čtyř hodin odpoledne. Mezi čtvrtou hodinou odpolední a osmou hodinou ranní se postíte. Další alternativou, vhodnou zvláště u žen, je zkrácení doby půstu na 14 hodin a prodloužení ‘’okna’’ ve kterém přijímáte potravu na 10 hodin. Hovoříme pak o půstu 10/14. Některé výzkumy totiž naznačují, že půst trvající déle než 14 hodin, by u žen mohl narušovat hormonální rovnováhu.

Přerušovaný půst je poměrně snadnou cestou, jak snížit svoji váhu. Obzvlášť, pokud jej spojíte s pravidelným cvičením. Hubnutí a fyzická aktivita pomáhají snižovat riziko onemocnění souvisejících s obezitou, jako je cukrovka, spánková apnoe a některé typy rakoviny. Zdá se, že přerušovaný půst je pro osoby, trpící těmito nemocemi stejně prospěšný jako jakýkoliv jiný typ diety, který snižuje celkový počet kalorií. Některé výzkumy také naznačují, že přerušovaný půst může být prospěšnější než jiné typy diet, pokud vás často trápí záněty.

Přerušovaný půst je pro většinu lidí bezpečný, ale není pro každého. Vynechávání jídel nemusí být nejlepším způsobem regulace hmotnosti, pokud jste těhotná nebo kojíte. Pokud máte ledvinové kameny, gastroezofageální reflux, cukrovku nebo jiné zdravotní problémy, poraďte se před zahájením přerušovaného půstu se svým lékařem.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.mayoclinic.org