Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po šedesátce?

Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po šedesátce?
Pocítí to každý bez výjimky. Začne to ztuhlými zády po ránu, návštěvou očního, ze které odejdete s dioptriemi navíc, a dalšími drobnostmi, které se spojí, a vy si konečně řeknete, že stáří udeřilo. Jakými potravinami si ale celý tento proces zpomalit? 

Zpomaluje se celé tělo na všech úrovních

Lidské tělo se dokáže obnovovat po velice dlouhou dobu, ale tato schopnost se časem omezuje. Začíná zpomalovat na všech úrovních. Snižuje se tvorba hormonů, které stimulují metabolismus, jako jsou třeba estrogeny, testosteron nebo růstový hormon. Významný pokles zaznamenávají i hormony štítné žlázy. Zhoršuje se kvůli tomu i rychlost myšlení nebo paměť.

Potýkat se také můžete s postupným snižováním citlivosti vašeho těla na insulin, který je potřebný pro přenos cukru z krve do tkáně. Pokud nefunguje správně, tělo nedostává dostatek energie i přes to, že příjem máte dostatečný.

V určitých případech váš metabolismus i myšlení mohou zpomalovat některé léky, které můžete mít předepsané. To rozhodně neznamená, že je máte vysadit, ale pokud máte léků velké množství, zkuste si najít nějaké podpůrné byliny k vašim nemocem. Zvýšíte si šanci, že vám budou moct v budoucnu snížit dávku.

Vyvážené a dostatečné množství je základ

Víte, jaké množství jídla máte za den sníst? S přibývajícím věkem totiž mají lidé tendenci jíst méně. Snadno se tak může stát, že vlastně ani nepřijímáte tolik kalorií, kolik potřebujete, a ani o tom nevíte. Doporučujeme proto vypočítat si svoji potřebnou hodnotu přes nějakou kalkulačku na internetu – jedna třeba zde. Poté si zkuste spočítat za jeden den, co všechno sníte a vypijete. Shoduje se to? Možná budete muset trochu přidat. Dbejte ale na vyváženost. Kalorie doplňte hlavně zeleninou nebo ovocem.

Objevte zdravější oleje

Jste zvyklí používat pouze slunečnicový, řepkový nebo olivový olej? Zvyk je železná košile, ale zkuste do svého jídelníčku zakomponovat i jiné –například kokosový, dýňový nebo sezamový. Obsahují zdravé tuky, které vám jinak můžou chybět. Ty pak napomáhají vašemu mozku udržovat tempo. Kokosový se běžně dá použít na vaření, dýňový olej je skvělý do salátů nebo do polévek a sezamový buď na orientální kuchyni nebo také do zálivek.

Objevte zdravější oleje, Zdroj: Alexander Prokopenko / Shutterstock

Zvyšte příjem proteinů

Se stářím ubývají svaly, jedná se o zcela běžný fyziologický jev. Udržovat si je je mnohem těžší, i když sportujete. Doporučuje se tedy zvýšit příjem proteinů, abyste obnovu tělu co nejvíce ulehčili. Vyzkoušet můžete nejenom živočišné, ale i rostlinné – hlavně z luštěnin. A ochutnali jste již tofu?

Dehydratace je nenápadný problém starších

Častým problémem u starších osob je dehydratace. Je to nenápadný jev, protože ani nemusíte cítit, že máte žízeň, nicméně dehydratace ovlivní mnoho procesů ve vašem těle a pamatování na pitný režim vás může doslova osvěžit i zlepšit průběh některých nemocí.

Zabijte dvě mouchy jednou ranou

Pokud máte podezření, že pitný režim nedodržujete, vylepšete si ho pitím kávy, zeleného nebo oolong čaje. Nejenže díky příjemné chuti toho více vypijete, ale každý z těchto nápojů má i své velké benefity. Káva vás udrží nabuzené a pokud máte snížený krevní tlak, pomůže vám ho držet vyšší. Obecně je prokázáno, že osoby pijící kávu pravidelně jsou aktivnější než ty, co ji nepijí. Zelený čaj je stejně jako oolong zase plný antioxidantů, které pomáhají udržovat vaše tělo zdravé a eliminují proces tvorby rakoviny.

Vláknina kvůli nedostatku pohybu

S přibývajícími bolestmi a neduhy se starší lidé méně a méně hýbají. To jejich stavu nijak nepomáhá a navíc to zpomaluje aktivitu jejich střev. Následkem jsou zácpy a další zažívací potíže. Dbejte proto na dostatek vlákniny ve své stravě. Jezte zeleninu a ovoce nejlépe v nerozmixovaném stavu a pokud tyto potíže již máte, vyzkoušejte třeba psyllium, které seženete i v lékárnách.

 

Zdroje: