Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po čtyřicítce?

Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po čtyřicítce?
Pokud je vám více než 40 let, začnou vám v těle klesat určité hormony, které ovlivňují vaši váhu. Proto je velmi důležité pečovat o váš metabolismus. Jak? Přinášíme vám několik tipů.

Pro nastartování správného metabolismu nám, ačkoliv si to myslíme, zdravá strava bohužel nepostačí. Správný životní styl nám pomůže zbavit se přebytečných a tolik škodlivých toxinů z těla a dosáhnout vysněné postavy.

Mnoho jídel, které si v dnešní době můžeme zakoupit, nemá tolik živin, které pro řádné fungování metabolismu potřebujeme. K tomu je většinou pozadu i naše fyzická aktivita. Tato kombinace našemu tělu v žádném případě neprospívá.

Musíme si uvědomit, že hlavní podíl na naší nadváze či obezitě má nerovnováha hormonů v našem těle.

Zamyslete se nad tím, zda přijímáte skutečné jídlo

Co je vlastně skutečné jídlo? Je to jídlo, které má přírodní původ, není tedy konzervováno, barveno či nadměrně dochucováno. Vždy je příjemnější, když má naše jídlo přirozenou chuť.

Pokud jsme zvyklí na taková dobarvovaná, dochucovaná a konzervovaná jídla, zezačátku nemusíme přirozenou chuť jídla vnímat a zdá se nám, že je bez chuti. Buďte sami se sebou trpěliví, časem se vám chutě do chuťových pohárků vrátí a přirozené chutě začnete vnímat.

Začněte nakupovat čerstvé maso, ryby, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Vyberte si jídla s vysokou hladinou bílkovin, tedy především hovězí maso, jehněčí maso či kuřecí maso. Vepřové maso jezte s mírou. Je dost tučné a obsahuje více toxinů než jiná masa. Ovoce a zeleninu upřednostňujte bez pesticidů a dalších nadbytečných toxinů.

Do svého jídelníčku musíme zahrnout také správné tuky. Bez nich to opravdu nepůjde. Které to vlastně správné tuky jsou? Především omega-3 mastné kyseliny, lněný olej nebo rybí tuk.

Zaměřte se na skutečné jídlo, Zdroj: YARUNIV Studio / Shutterstock

Zaměřte se na detoxikaci jater

Jestliže přibíráme na váze, může to znamenat, že naše játra nefungují tak, jak by měla a mohou být zanesena. A jak fungují játra? Je to orgán, který nás zbavuje toxinů z jídla, z alkoholu nebo z léků. Detoxikace jater zefektivní jejich práci a zeštíhlí váš pas.

Začněte tím, že ve své stravě omezíte jednoduchý cukr, sladidla a nesprávné tuky. Zvažte, jestli opravdu potřebujete léky od bolesti nebo jste schopni s bolestmi bojovat i jinak. A to například cvičením, teplými obklady či správným dýcháním a dechovým cvičením. Ideální je třeba jóga. Zklidní vaši mysl, naučí vás dýchat, posílí a srovná vaše tělo.

Omezte konzumaci alkoholu. Je prokázáno, že alkohol má velký vliv na potlačení našeho metabolismu.

Dostatečně spěte

Pokud budete spát 8 hodin denně, na vaše tělo to bude mít neskutečný vliv. Spánek také pomáhá kontrolovat naši chuť k jídlu. Jestliže máte problémy se spánkem, zkuste pár úprav vaší ložnice. Udržujte ji v temnotě, dostatečně ji před spaním vyvětrejte, zajistěte, abyste měli v místnosti ticho a klid a před spaním si dejte lehkou večeři. S přeplněným žaludkem se velmi špatně usíná.

Nezapomeňte na cvičení

Ve 30 letech začíná klesat naše svalová hmota. Proto bychom si ji měli začít udržovat správným a dostatečným pohybem. Na co bychom se měli hlavně zaměřit? Jsou to tyto tři podmínky. Flexibilita, aerobní cvičení a silový trénink. Na udržení flexibility má velmi významný vliv výše uvedená jóga a pilates. Mezi vhodné aerobní cvičení patří například alespoň půlhodinová svižná chůze, jízda na kole, cvičení na rotopedu či eliptickém stroji nebo chůze do schodů.

Rezistence na inzulín

Okolo 40 let začíná být vaše tělo rezistentní na inzulín, proto můžete mít vyšší hladinu cukru v krvi, a to může vést až k cukrovce. Díky vyššímu cukru v krvi můžete více a častěji pociťovat, že máte velký hlad a můžete mít větší chuť k jídlu.

Abyste se vyhnuli přetížení cukrem, je důležité, abyste do každého jídla zahrnuli směs složitých sacharidů. Správných tuků a bílkovin.

Eliminujte stres

Pokud jste neustále ve stresu, zvyšuje se také váš krevní tlak. Tělo ve stresu vylučuje kortizol, který způsobuje pokles cukru v krvi a tím nás nutí více jíst, a to zejména cukry. Na eliminaci stresu zkuste jógu, meditaci či čtení. Najděte si činnosti, u kterých vypnete a hlavně vám budou vyhovovat.

 

Zdroje: