Jste na mateřské a peněz je málo? Poradíme, jak ušetřit a neošidit své dítě

Jste na mateřské a peněz je málo? Poradíme, jak ušetřit a neošidit své dítě
Jste na mateřské či rodičovské dovolené a přemýšlíte kde ještě ušetřit a zároveň nešidit své dítě? Máme pro vás šest tipů, díky nimž se vám podaří rodinnému rozpočtu trochu ulevit.

Čas strávený péčí o malé dítě je jedním z nejkouzelnějších období každého rodiče. Bohužel pobyt na rodičovské dovolené má i své stinné stránky, jednou z nich je pokles finančních příjmů a zároveň zvýšení výdajů. Máme pro vás několik tipů, jak na mateřské či rodičovské dovolené ušetřit.

1. Vytvořte si rodinný rozpočet a držte se ho

Bez ohledu na výši vašich příjmů a výdajů, je důležité vědět, na čem člověk je. Vytvořte si proto jednoduchou tabulku, kam zahrnete všechny příjmy i výdaje, které vaše domácnost má. Následně se podívejte na každou jednotlivou položku svých výdajů a snažte se seškrtat nezbytné výdaje, co nejvíce to bude možné. Můžete například změnit tarif mobilního operátora, pokud je váš stávající tarif příliš vysoký. Nebo například zrušit nějaké televizní předplatné, pokud ho plně nevyužíváte.

2. Nekupujte malým dětem jen nové oblečení

Malé děti velmi rychle rostou. Oblečení používají jen několik měsíců, protože z něj brzy vyrostou. Zároveň jej potřebují poměrně velké množství, protože se často umaže. A co si budeme povídat, nové dětské oblečení dokáže rodinný rozpočet značně zatížit. Porozhlédněte se proto v second-handových obchodech a na internetových bazarech, můžete tak výrazně ušetřit. Zároveň můžete nezničené oblečení, ze kterého vaše ratolest již vyrostla, na bazárcích prodat.

3. Ušetřete na jídle

Jídlo je po bydlení tou nejvyšší zátěží pro rodinný rozpočet. Ale s trochou snahy se dá účet za jídlo významně snížit. Nakupujte převážně základní potraviny a více vařte a pečte. Místo kupovaných sušenek upečte domácí nebo upečte buchtu. Namísto jednorázových ovocných kapsiček pořiďte plnící a dělejte si přesnídávky a příkrmy sami. Trvanlivé potraviny můžete nakupovat ve velkém ve slevách. Se slevovými akcemi buďte ale obezřetní, ať zbytečně nekoupíte něco, co nespotřebujete.

4. Zaměřte se na privátní značky velkých řetězců

Každý supermarket či velký obchodní řetězec má svoji značku, jejíž produkty vyjdou mnohem levněji než značkové výrobky. Ať už se jedná o jídlo, kosmetické či hygienické produkty nebo oblečení, můžete jejich nákupem ušetřit nemalé peníze.

5. Zjistěte si, co můžete získat zdarma nebo se slevou

Obchody a dovážkové služby mají své věrnostní programy, díky kterým můžete získat některé produkty či služby se slevou nebo zdarma. Podívejte se, jaké výhody nabízejí, a využívejte je. Zdravotní pojišťovny nabízejí například příspěvky na autosedačky či kurzy plavání miminek, dovážkové služby s potravinami nabízejí jeden den v týdnu dovoz potravin zdarma a podobně.

Jak ušetřit, Zdroj: HobbitArt/ Shutterstock

6. Nepoužívejte doma vlhčené ubrousky

Pokud máte malé děti na plenkách, máte pravděpodobně velkou spotřebu vlhčených ubrousků. Pokud budete v domácím prostředí však místo vlhčených ubrousků umývat dítě pod tekoucí vodou, prospějete nejen jeho pokožce, ale i své peněžence.

Zdroje článku: