Máte psa? Víte, že mazlíček snižuje hladinu vašeho stresu?

Máte psa? Víte, že mazlíček snižuje hladinu vašeho stresu?
Mezi nejčastěji udávané způsoby, jak předcházet stresu, patří meditace, jóga či psaní deníku. Ale psí kamarád je minimálně stejně účinný terapeut jako tyto techniky. Dostane vás mezi lidi, bude vám dávat najevo náklonnost a nebude udílet nevyžádané rady.

Pokud nejste někdo, kdo opravdu nemá rád zvířata nebo nemá čas na řádnou péči, mohou vám psí mazlíčci poskytnout sociální podporu, úlevu od stresu a další zdravotní výhody. Psi se za dlouhou dobu soužití s lidmi naučili rozeznávat jejich emoce. Jsou například schopni porozumět mnoha slovům, která používáte, ale ještě lépe interpretují váš tón hlasu, řeč těla a gesta.

Chápaví a přítulní kamarádi

Psi umí být lepší společníci než lidé. Dokážou nabídnout lásku, užít si ticho, udržet tajemství a jsou velmi přítulní. Jestliže vás čeká nějaký stresující úkol, přítomnost psa na vás bude mít více uklidňující účinek než společnost přítele. Psi totiž nesoudí a vy se tak nemusíte bát pohrdavých pohledů. Všechny tyto výhody mohou snížit množství stresu, který zažíváte v reakci na pocity sociální izolace a nedostatek sociální podpory od lidí.

Jedním z důvodů těchto terapeutických účinků je, že domácí mazlíčci naplňují základní lidskou potřebu doteku. I otrlí zločinci ve vězení vykazují dlouhodobé změny ve svém chování po interakci s domácími mazlíčky, mnozí z nich poprvé zažijí vzájemnou náklonnost. Hlazení, objímání nebo jiné dotýkání vás může rychle uklidnit, když jste ve stresu nebo úzkosti. Vzhledem k tomu, že psi mají tendenci žít přítomností, nestarají se o to, co se stalo včera nebo co by se mohlo stát zítra, mohou vám pomoci stát se všímavějším a radovat se z daného okamžiku.

Majitelé psů tráví procházkami více času než majitelé jiných zvířat, Zdroj: LightField Studios / Shutterstock

Nakazí vás nadšením z pohybu

Pravidelná rutina svědčí nejen psímu kamarádovi, ale také vám. Bez ohledu na vaši náladu, depresi, úzkost nebo stres, stačí jeden žalostný pohled vašeho mazlíčka a budete muset vstát z postele, abyste ho nakrmili, vyvenčili a postarali se o něj.

Majitelé psů tráví procházkami více času než majitelé jiných zvířat, alespoň co se týká života ve městě. Pohyb má velmi příznivý vliv na zlepšení nálady a uvolnění stresu. Během venčení se dostanete nejen ven, ale také mezi lidi. Pes má schopnost spojit osoby, které by se jinak jen minuly. Potkávání nových tváří vám dá příležitost rozšířit svou síť přátel a známých a sociální kontakt též pomáhá proti špatné náladě.

Na věku nezáleží

Pes je skvělým parťákem pro všechny věkové kategorie. Děti ocení, že psi nejsou na rozdíl od rodičů nebo učitelů nikdy kritičtí a nepoučují. Jsou vždy milující a pouhá jejich přítomnost může poskytnout dětem pocit bezpečí. Láska a společnost domácího mazlíčka může způsobit, že se dítě bude cítit důležité a pomůže mu vytvořit si pozitivní obraz sebe sama.

Starším lidem pomůže najít radost ze života. S přibývajícími lety ubývají věci, které dříve naplňovaly váš čas a dávaly vašemu životu smysl. Péče o domácího mazlíčka může přinést potěšení a pomoci zvýšit vaši morálku, optimismus a pocit vlastní hodnoty.

 

Zdroje: