Jaké maso vybrat na guláš?

Jaké maso vybrat na guláš?
Fakt, že pro guláš je typická hovězí kližka, ještě neznamená, že si nemůžete pochutnat na jiných masových variacích. Připravit guláš můžete z vepřového masa, ze zvěřiny nebo z krůtího masa. Každé maso pak má svá specifika.

Výběr hovězího vás nezaskočí

Pokud následujete klasiku, určitě se v obchodě zastavíte u hovězího. Na guláš můžete použít přední i zadní kližku. Kližka je část masa na tzv. předloktí nohy zvířete. Kližku dělíme na přední a zadní. Obsahuje menší svalové části i vazivo. To se v omáčce rozpustí a dodá jí tu správnou chuť. Na guláš je kližka opravdu ideální částí hovězího masa. Použít však lze i hovězí krk. Je to prorostlejší svalovina se silnými vlákny s vyváženým poměrem tuku a svaloviny. Vhodná je i část masa zvaná karabáček. Je méně klihovatá a více masitá.

Vepřové rychleji změkne

Pokud se rozhodnete pro vepřové, znamená to, že vám buď více chutná, je levnější nebo rychleji změkne. Možná všechno dohromady. Pak už jen stačí vybrat ten správný kousek vepřového. Příliš libová vepřová masa, jako je panenka nebo pečeně, se pro guláš nehodí. Tato masa jsou až příliš suchá. Mnohem vhodnější je vepřová plec nebo vepřové ramínko.

Jakou zvěřinu vybrat?

Pokud máte tu možnost, uvařte guláš ze zvěřiny. Ze zvěřinového masa je nejlepší daněk. Dančí maso je velmi chutné, libové i dietní. Nejvhodnější věk daňka pro použití jeho masa v kuchyni je 1,5 až 3 roky. Toto maso je dobře vyzrálé a jemné. Starší kusy už mají maso tuhé a šlachovité. Z daňka se pak na guláš používá kýta, hřbet nebo plecko.

Krůtí guláš je rychle hotový

Krůtí guláš je rychle hotový, Zdroj: Katarzyna Hurova / Shutterstock

Málokdo si guláš dá do spojitosti s krůtím masem. O tom, že tato kombinace může perfektně chutnat, se můžete sami přesvědčit. Výhodou krůtího guláše je skutečnost, že je do hodinky hotový. Použít můžete například vykoštěné krůtí stehno.

Při přípravě guláše se však fantazii meze nekladou, a proto klidně můžete připravit guláš z jehněčího nebo kuřecího masa. Přitom se můžete držet zaručené receptury, nebo naopak experimentovat a zkoušet jiné, třeba i lehčí variace.

 

Zdroje: