Marocký jíl, perfektní pro vlasy i pokožku

Marocký jíl, perfektní pro vlasy i pokožku
Jestli vám v kosmetickém šuplíčku chybí marocký jíl, je nejvyšší čas to napravit. Přírodní čistící bahno vás totiž nadchne ihned po prvním použití a už na něj nedáte dopustit.

Co je to marocký jíl?

Jedná se o zeminu vyskytující se pouze na severu Afriky u pohoří Atlas. Původní název pro marocký jíl je rhassoul, nebo ghassoul. To záleží na konkrétním místě, kde se jíl těží. V překladu to znamená umývat, čistit. Jíl má běžně hnědošedou až okrovou barvu a je velice bohatý na nejrůznější minerály, můžeme jmenovat například hořčík, sodík, vápník a mnoho dalších.

Zdroj: Ivan Soto Cobos / Shutterstock

K čemu se používá?

Pro jeho složení je vhodný jako přírodní čistidlo, k čemuž ho po staletí lidé také využívali. Výhoda marockého jílu spočívá hlavně v širokých možnostech využití. Je možné používat ho místo kondicionéru na vlasy, tvořit z něj pleťové masky, lze užívat i namísto mléka na celé tělo.

Velice se hodí na abnormálně mastící se vlasy. Marocký jíl ve vlasech redukuje maz a dlouhodobé užívání rovněž redukuje tvorbu mazu.

Narozdíl od jiných chemických prostředků se stejným účinkem ale vlasy nevysušuje, právě to bývá u obyčejných kondicionéru největší problém.

Vhodný je i na přípravu pleťových masek v nejrůznějších variacích. Jíl čistí póry a stejně jako v případě vlasů, redukuje maz v pokožce. Je tak vhodný pro osoby trpící na akné. Maska z marockého jílu tak vyčistí póry, odstraní odumřelé buňky, a navíc pokožku lehce prohřeje, což má vliv i na stimulaci krevního oběhu.

Jak jej používat?

Použití marockého jílu je opravdu jednoduché. Stačí jej totiž smíchat s vodou a vytvořit hustší kašičku, kterou lze aplikovat jak na vlasy, tak na pleť. Jíl je ale samozřejmě možné míchat i s jinými produkty. Například pleťová maska stávající z 1/3 marockého jílu, 1/3 růžové vody a 1/3 aloe vera oleje, to je jedna z možných variací pleťových masek, která je určena pro problematickou pleť. Kreativitou se tak meze nekladou.

Zdroje: