Maďarský guláš... Vznikl opravdu v maďarských hrncích?

Maďarský guláš... Vznikl opravdu v maďarských hrncích?
Guláš, jak si na něm v hospůdkách i doma pochutnáváme dnes, má svůj původ v Maďarsku, kde se vařil podstatně dříve. Ani tam se však nezrodil v pravém slova smyslu. Masitý základ guláše sahá do Turecka, tedy na dno jejich hrnců.  

Vpády Turků do Evropy s sebou přinesly i něco dobrého... Guláš!

Budete-li se chtít dopátrat kořenů guláše tak, jak ho znáte a připravujete dnes, budete muset zamířit až do Turecka. Právě odtud, ne z Maďarska, pochází jeho masitý základ. Vpády Turků do Evropy s sebou přinesly nejen krveprolití, nýbrž i obohacení místních kuchyní. Právě Turci s sebou přinesli vydatné masité jídlo, které zub času a koneckonců i Maďaři vylepšili o další přísady.

Masitý základ tedy pochází od Turků. Maďaři základ převzali a přidali do něj svou tradiční pálivou papriku... Tehdy vznikl maďarský guláš. Historie praví, že právě vydatná masitá polévka s paprikou byla oblíbeným pokrmem maďarských pastevců, a to už v 9. století!

Čím je typický maďarský guláš? 

Maďarský guláš se na rozdíl od toho našeho nezahušťuje. Je to spíše hustší polévka než omáčka. Připravuje se více dosladka, sladkou chuť mimo jiné maďarskému guláši často dodává také mrkev. Ta se do klasického guláše nepřidává. Maďarský guláš je vůbec odlišný tím, že se do něj přidává čerstvá zelenina – kromě mrkve také paprika a brambory. Maďaři jí svůj guláš nejradši s bílým pečivem.

Maďaři jí svůj guláš nejradši s bílým pečivem, Zdroj: AS Food studio / Shutterstock

Recept na pravý maďarský guláš

Na pravý Maďarský guláš potřebujete 600 g hovězího masa,3 velké cibule,2 čerstvé papriky,2 rajčata,1 velkou mrkev, 1 petržel, 4 brambory, 2 stroužky česneku, vývar nebo vodu, sádlo. Z koření pak maďarskou sladkou papriku, pálivou papriku, sůl, můžete i chilli papričku.

Maďarský guláš připravíte obvyklým postupem. Maso a zeleninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nechte na sádle zezlátnout, přidejte mletou papriku, pak na směs přihoďte maso a nechte ho zatáhnout. Podlijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a další koření a vařte doměkka. Před úplným dovařením masa přidejte zeleninu a vařte doměkka. Guláš nezahušťujte. Výsledkem by měla být chutná hustší polévka.