Proč jsou lidé s hnědýma očima považováni za důvěryhodnější a jaké další vlastnosti mají?

Proč jsou lidé s hnědýma očima považováni za důvěryhodnější a jaké další vlastnosti mají?
O lidech s hnědýma očima se říká, že jsou nezávislí, rozhodní a sebevědomí, přesto nikdy nepřestanou být pokorní. Při pohledu na ně získáte pocit bezpečí a stability. I kdyby se chtěli chovat tvrdě, jejich čokoládové duhovky prozrazují, jak laskaví a citliví ve skutečnosti jsou.

Hnědoocí lidé jsou spolehliví a starostliví

Člověk s velmi tmavýma hnědýma očima je intuitivní a tajnůstkářský, což mu neubírá na spolehlivosti. Vyznačuje se pracovitostí a praktičností, je to bytost vášnivá a optimistická. Kdo získal od přírody světle a středně hnědé oči, bývá zpravidla zábavný, starostlivý a pohodový.

Takového člověka definuje nezávislost, zdvořilost a radost z navazování přátelství. Nestará se o světské statky a usilovně pomáhá těm, kteří to potřebují. Praktičnost tak mívá tendenci ustupovat do pozadí před láskou a péčí o druhé.

Za důvěryhodnost hnědookých může tvar obličeje

Tmavě hnědé oči má většina světové populace. Studie z Current Psychology zjistila, že účastníci s tmavšíma očima působili příjemněji a sympatičtěji než ostatní. Také díky tomu je každý vnímá jako přirozené vůdce.

Během výzkumu na Karlově univerzitě v Praze hodnotili studenti fotografie na základě důvěryhodnosti. Hnědooké tváře jasně zvítězily nad modrookými. Ukázalo se však, že to nejsou přímo hnědé oči, co vyvolává dojem důvěryhodnosti, ale spíše rysy obličeje s nimi spojené. Důvěryhodná tvář podle vědců obsahuje kulatější a širší bradu, širší ústa s koutky směřujícími vzhůru, poměrně velké oči a obočí, které je blíže k sobě. Tyhle rysy bývají běžnější u hnědookých.

Hnědé oči jsou méně zranitelné vůči rakovině, Foto: SviatlanaLaza  / Shutterstock

Hnědé oči jsou méně zranitelné vůči rakovině

U lidí s tmavě hnědýma očima je nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny oka. Může za to pigment melanin, jenž je nejvíce obsažen v hnědých očích, kdežto modré ho v přední vrstvě duhovky nemají vůbec. Vyšší množství melaninu znamená, že jsou hnědoocí lépe chráněni před škodlivými slunečními paprsky.

Lidské tělo s vyšším obsahem melaninu dokáže zpracovat více signálů najednou, rychle a efektivně. Možná díky tomu jsou hnědoocí šikovnější v tenisu a baseballu. Melanin je skutečný hrdina, dokonce pomáhá chránit nervy v mozku před hlukem. Zatímco váš modrooký přítel by tak mohl ve velmi hlučném prostředí utrpět ztrátu sluchu, vy budete odolnější.