Jak si užít léto a neutrácet

Jak si užít léto a neutrácet
Nezáleží na tom, kolik máte v peněžence. S trochou kreativity si užijete léto i s málem. Teplé letní dny nabízí několik možností, jak vyrazit a užít si skvělý den. A peněženku můžete nechat doma.

Udělejte si piknik

Připravte si toasty, zeleninu nakrájenou na hranolky, jogurtovou zálivku, čerstvé ovoce a limonádu a vyrazte s dekou do přírody. S sebou přibalte karty nebo stolní hru. Čerstvý vzduch a slunce vám zaručeně dodá dobrou náladu, a úplně zadarmo!

Zdroj: Autor: Monkey Business Images / Shutterstock

Poznejte své okolí

Je tolik možností, jak si užít léto, aniž byste museli cestovat daleko. Zjistěte toho více o svém okolí. Pátrejte po architektuře vašeho města. Najděte nejvyšší či nejnižší bod v místě vašeho bydliště. Staňte se turistou ve vašem městě a objevujte znovu historické souvislosti. Místo koupaliště si vyhledejte čisté vodní toky, jejichž přírodní scenérie nabízí romantická zákoutí. Výhled do okolí si dopřejte z některé rozhledny, v Česku jich je už přes 400. Ve větších městech oceníte free walking tours, procházku městem s průvodcem v anglickém jazyce. Procházky jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. 

Navštivte muzea s volným vstupem

Řada muzeí a galerií nabízí přes léto volné nebo výrazně levné vstupné. Podívejte se na akce pořádané jednotlivými městy a organizacemi. Některá města se snaží nalákat turisty na výhodné akce ve vybraných muzeích a galeriích.  

Místo koupaliště si vyhledejte čisté vodní toky, jejichž přírodní scenérie nabízí romantická zákoutí.

Navštivte knihovnu

Knihovna dnes už není jen půjčovnou knih, ale kulturním centrem, kde se pořádají doprovodné programy k výstavám, filmové kluby a tvořivé dílny, opět zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Filmové léto

Celé léto se konají na veřejných prostranstvích filmové projekce pod širým nebem. Kinematograf bratří Čadíků se svým projekčním vozem objíždí stovky českých měst. Vstupné na projekce je dobrovolné a vybraná částka je věnována na dobročinné účely. 

Staňte se dobrovolníkem

Za pár odpracovaných hodin na některém z festivalu získáte ubytování a program festivalu zdarma. Dobrovolnictví přináší nové zkušenosti, přátelé a bohaté zážitky. Vybírat můžete z hudebních, filmových či divadelních festivalů. 

Zdroj: Autor: Tyler Olson / Shutterstock

Zkuste geocaching

Vydejte se hledat poklad v podobě kešek. Pokladů ukrytých v malých schránkách na nejrůznějších místech je po celé ČR několik desítek tisíc. Hledat můžete ve městě i v přírodě, stačí vám k tomu mobil s GPS. Pokud si chcete z pokladu něco odnést, sbalte s sebou něco malého na výměnu. Do keší se schovávají upomínkové předměty, nálepky, ozdoby nebo drobné hračky.  

Běžte si zacvičit ven

Ve větších i menších městech se přes léto konají cvičení zdarma pod širým nebem. Jóga, tai-chi nebo cvičení na protažení? Stačí si vybrat a vyrazit.

Jeďte kempovat

Domluvte se s přáteli a vyjeďte si na pár dní do přírody. Pokud nemáte stan, přespěte pod širákem nebo v hamace. Přitom nemusíte putovat nikam daleko. Krásná místa na přespání najdete kdekoliv. 

Léto je ideální čas na poznávání, výlety a setkávání s přáteli. Nepromarněte dlouhé letní dny a vyrazte ven i bez peněženky.

Zdroj: autorský text