Lapače snů a jejich dávná historie a význam. Pořídíte si jeden také?

Lapače snů a jejich dávná historie a význam. Pořídíte si jeden také?
Lapače snů jsou v dnešní době velmi oblíbené a lidé si je kupují především kvůli jejich neobvyklému a zajímavému vzhledu. Znáte však jejich skutečný význam a příběh? Pokud ne, tak je na čase to napravit! Proč byste si tedy jeden měli pořídit i vy?

Lapač snů může mít mnoho podob. Obvykle se skládá z obruče, síťky, korálků, kamínků a peříček různých velikostí i barev a každý si tak může vybrat ten, který odpovídá právě jeho stylu. Dříve byly vyráběny ručně, a to pouze z přírodních materiálů. Na obruč se nejčastěji používaly ohnuté větvičky z vrby, které značily kruh života a každodenní cestu Měsíce a Slunce přes oblohu. Peří a korálky zase byly považovány za svaté symboly, které měly zaručit příjemné snění.

Dávný původ a historie

Historie lapačů snů se pojí už s dobami Indiánů. Tehdy se tyto ozdoby věšely nad spící lidi, aby je ochránili před temnými silami, které by v noci mohly navštívit jejich sny. Věřili totiž, že lapač zlé sny zachytí a za úsvitu budou slunečními paprsky zničeny, takže si je ráno už nebudou pamatovat. Hezké sny se naopak měly snést pomocí peří až do mysli spícího člověka. 

Zdroj: Autor: Ning Je taime / Shutterstock

Zda je to jen mýtus či skutečně fungující metoda se už nikdy nedozvíme. Tento zvyk se nicméně dochoval ještě po několik staletí, takže pro Indiány musel být velice posvátnou tradicí. Můžeme za to být ale vděční, protože bez nich bychom už si tyto zajímavé a mocné ozdoby rozhodně nemohli pořídit domů.

Jejich význam v dnešní době

Každá část lapače má svůj vlastní význam a proto by na něm žádná z nich něměla chybět. Účel obruče a peříček jsme si již zmínili. Další důležitou částí je poté síťka, která tvoří jakousi pavučinu, do které se v noci zlé sny zachytí a do rána zmizí. Mimojiné ale tato síť zachytí i dobré sny a všechny naše myšlenky, které pustí do naší mysli. Korálky mají dokance hned dva možné výklady. Podle některých Indiánů totiž symbolizují pavouka, který sám tvoří sítě. Jiní zase věří, že značí hezké sny, které se přes noc nestihly dostat do naší mysli a jsou tak znázorňovány těmito posvátnými symboly.

Domorodí Američané těmto legendám věří dodnes a na historii lapačů snů jsou patřičně hrdí. Velká část z nich ale bohužel považuje jejich dnešní popularitu za nevhodnou a myslí si, že lidé dostatečně neuznávají jejich kulturu a tradice, které jsou s lapači spojeny.

Věřili totiž, že lapač zlé sny zachytí a za úsvitu budou slunečními paprsky zničeny.

Využití lapačů a kde je sehnat

Přestože nevíme, zda těmto dávným legendám věřit, koupí lapače si alespoň pořídíte osobitou dekoraci do ložnice, která zaujme každou návštěvu. Dnes už na ně narazíte opravdu všude. Ať už to je v jakýchkoli stáncích, obchůdcích či internetových obchodech, vybírejte prostě podle toho, jak na vás zapůsobí. Najít můžete opravdu nespočet různých stylů, barevných kombinací i velikostí. Některé obchody však prodávají obrovské lapače z nekvalitních plastových materiáů, které s těmi posvátnými indiánskými nemají téměř nic společného. Je tedy dobré brát ohledy i na kvalitu.

Pokud je pro vás výběr těžký nebo zkrátka chcete mít doma svůj vlastní originál, můžete si jej také jednoduše vyrobit. Poté už jeho vzhled záleží jen na vaší fantazii.

Tak se pusťte do nakupování nebo vyrábění a užijte si kouzlo posvátných indiánských lapačů.