Lady Davina Windsor: Něžná kráska, která nesnáší publicitu z celé královské rodiny nejvíce

Lady Davina Windsor: Něžná kráska, která nesnáší publicitu z celé královské rodiny nejvíce
Pokud jste o Lady Davině Windsor ještě neslyšeli, není se čemu divit. Vyhýbá se novinářům jako čert kříži. Několik let žila až na Novém Zélandu se střihačem ovcí.

Lady Davina Windsor je spíše nesmělou členkou královské rodiny, která se pozornosti médií vyhýbá, co nejvíce to jde. Novináři se jí k její velké úlevě věnují jen při zásadních momentech, jako je svatba, narození dětí a rozvod. Případně se snaží zachytit její snímek na svatbách (byla například jedním z čestných hostů na svatbě prince Williama) či na pohřbu královny na podzim loňského roku. 

Narodila se jako 10. v pořadí na trůn, teď je 34.

Narodila se 19. listopadu 1977 a v době svého narození byla desátá v pořadí na trůn, ale v 80. letech ji rychle předstihla narození královniných vnoučat (Peter Phillips, nejstarší vnuk zesnulé královny Alžběty II., se narodil jen pět dní před Davinou). Vyrůstala v Kensingtonském paláci, chodila do Kensingtonské přípravné školy v Notting Hillu a poté do školy svatého Jiří v Ascotu. Poté vystudovala mediální studia na Západoanglické univerzitě.

Skromná královská svatba

Nejstarší dcera vévody a vévodkyně z Gloucesteru, lady Davina Windsorová, se vždy vyhýbala pozornosti. Není tedy překvapením, že se v roce 2004 při svatbě s novozélandským nápadníkem Garym Lewisem rozhodla pro nenápadnou oslavu bez okázalých ceremonií, jaké jsou na tradičních královských svatbách obvyklé.

S Lewisem, maorským stavitelem a bývalým střihačem ovcí, se seznámila v roce 2000 na surfařské dovolené na Bali a 31. července 2004 se vzali. Místo velkolepé královské svatby se lady Davina rozhodla pro soukromý sňatek v kapli svého domu z dětství v Kensingtonském paláci, kterého se zúčastnila pouze nejbližší rodina a přátelé a nikdo z rozvětvené královské rodiny. Její 102letá babička, princezna Alice, byla bohužel považována za příliš nemocnou, aby se mohla svatby zúčastnit. Mezi hosty byl i bývalý manžel princezny Anny, kapitán Mark Phillips - stejně jako 36 členů Lewisovy rodiny, kteří přijeli až z Nového Zélandu.

Nevěsta si oblékla jednoduché, ale elegantní saténové šaty se srdcovým výstřihem a krajkovými rukávy a vyhnula se tradici, když si odmítla vzít diadém a místo toho si do vlasů vpletla květiny, které jí jednoduše spadaly na ramena. Svatbu ozvláštnil její tehdy dvanáctiletý nevlastní syn Ari, který předčítal v gaelštině. 

Manželství bohužel nevydrželo

Lewis, stavitel a bývalý střihač ovcí, se stal prvním Maorem, který se přiženil do královské rodiny. Manželé spolu měli dvě děti, Sennu Kowhai, která se narodila 22. června 2010, a syna Tana Mahuta, který se narodil 25. května 2012. Její syn byl pojmenován po stromu Tāne Mahuta, obřím stromu kauri v lese Waipoua v oblasti Northland na Novém Zélandu. Manželé se ale v roce 2018 se bohužel rozvedli a Lady Davina se i s dětmi přestěhovala zpět do Londýna a žijí v Kensingtonském paláci.