Kyselý reflux: jak jej odhalit a předcházet mu

Kyselý reflux: jak jej odhalit a předcházet mu
Pokud jste někdy zažili kyselý reflux, dobře víte, že to není nic příjemného. Dostaví se, když se kyselina z vašeho žaludku vrací do jícnu. Jeho nejčastějším příznakem je pálení žáhy a pálení na hrudi. Proto si mnoho lidí myslí, že mohou mí i infarkt. Jelikož má mnoho příčin, neexistuje univerzální léčba – nejlepší je proto změnit svůj životní styl a stravovací návyky, abyste refluxu předcházeli.

Udržujte si zdravou hmotnost

Nadváha je jedním z nejčastějších spouštěčů kyselého refluxu. Nejlepším řešením pro zmírnění příznaků je udržení zdravého indexu tělesné hmotnosti. To znamená jíst výživnou stravu s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny a mít pravidelný pohyb. Třicet minut fyzické aktivity se střední intenzitou každý den stačí.

Vyhněte se určitým potravinám

U většiny lidí s kyselým refluxem existují určité potraviny, které tento symptom zhoršují. Potraviny, které jsou příliš kořeněné, kyselé nebo mastné mají mnohem větší pravděpodobnost, že způsobí reflux a pálení žáhy než jiné. Může chvíli trvat, než zjistíte, které potraviny jsou pro vás špatné. Experimentujte s vyřazováním různých potravin z vaší stravy, abyste viděli, kdy přijde zlepšení.

Zdroj: Autor: Africa Studio / Shutterstock

Dejte si na talíř méně jídla a jezte ho pomalu, věnujte čas tomu, abyste jídlo ocenili a vychutnali si ho.

Jezte pomalu a méně

Polykat velké množství jídla je jednou z nejhorších věcí, které můžete udělat, pokud trpíte kyselým refluxem. Když je váš žaludek plný, do jícnu se přivede mnohem více kyseliny – takže to můžete napravit střídmým stravováním. Dejte si na talíř méně jídla a jezte ho pomalu, věnujte čas tomu, abyste jídlo ocenili a vychutnali si ho.

Zkuste spát jinak

Někdy kyselý reflux nemá nic společného s vašimi stravovacími návyky, ale může být způsoben nesprávnou spánkovou polohou. Pokud vaše hlava není mírně vyvýšená nad vaše tělo, můžou kyseliny snáze stoupat do krku, což způsobuje noční pálení žáhy.

Zjistit, co způsobuje váš kyselý reflux může nějakou dobu trvat, ale jakmile to zjistíte, budete schopni eliminovat spouštěče a v budoucnu předcházet bolestivým příznakům.