Kynofobie: Strach ze psů

Kynofobie: Strach ze psů
Jistě znáte pořekadlo: “Pes, nejlepší přítel člověka.” Ne pro každého je toto úsloví pravdivé. Někteří lidé už jen v malém pejskovi vidí velkého nepřítele. Řadíte-li se mezi ně, můžete se pokusit pátrat po příčině.

Jaké jsou specifické rizikové faktory 

Při léčbě jakékoli fobie pomáhá zjištění původu strachu. Strach se může vyvinout postupně či následkem traumatu. Nezřídka nás panický strach překvapí zrovna v okamžiku, když to nejméně čekáme. Svou roli může hrát také genetika a rodinné zázemí. 

Rodina

Negativní výchova nebo špatný příklad některého člena rodiny dokáže natropit značné problémy. Pokud má někdo z vašich blízkých fobii nebo úzkost, existuje větší pravděpodobnost, že se u vás vyvinou určité iracionální obavy. 

Informace

Možná jste slyšeli nebo viděli zprávu o tragickém neštěstí související se psem. Informace z médií jsou však často jednostranně přibarvené a neúplné. Mohou nám zcela zkreslit náš pohled na realitu. Máme pak tendenci házet všechny psy do jednoho pytle.

Zkušenosti 

Možná jste měli v minulosti špatnou zkušenost se psem nebo jste dokonce byli útoku psa na člověka přítomni. Traumatická zkušenost se ukládá hluboko v podvědomí, a přestože se můžeme domnívat, že je problém dávno vyřešen, může se nečekaně vrátit. 

Pokud se rozhodnete svou fobii léčit, zkuste si několik týdnů vést deník, kam si budete zapisovat všechny své negativní pocity, nepříjemné situace a iracionální myšlenky. Tyto záznamy vám pomohou terapii vhodně nasměrovat a urychlit. 

 

Zdroje: