Využijte svůj balkon pro zahradničení, budete nadšeni z proměny omšelého místa v zelený ráj

Využijte svůj balkon pro zahradničení, budete nadšeni z proměny omšelého místa v zelený ráj
Nemáte zahradu, ale milujete rostliny? Žádný problém, mnoho druhů lze snadno pěstovat v květináčích s jednoduchou péčí. Tímto způsobem můžete svůj balkon proměnit v malou rozkvetlo a romantickou oázu.

Několik jednoduchých pravidel je jediné, co musíte dodržovat při pěstování rostlin, které máte rádi. Nepotřebujete žádné odborné znalosti a základ se jednoduše naučíte v praxi. Na balkoně se bude dařit jak jednoletým rostlinám, tak trvalkám. Za jednoduchou péčí, která je navíc balzámem na duši, se vám každá rostlina bohatě odvděčí.

Mnoho druhů květin se velmi dobře přizpůsobuje životu v květináčích, a proto se výborně hodí k zdobení a zpestření balkonů obývaných lidmi, kteří milují přírodu, zeleň a především zahradničení. Na rozdíl od těch, kteří vlastní zahradu s velice fyzicky i časově náročnou péčí, zahradničení na balkoně je jednoduché a s překvapivými výsledky. I rostliny v květináčích budou vyžadovat pozornost a správné pěstování, ale s tím si hravě poradí i začátečníci. Dobrá péče zaručí rostlinám dobrý růst a bohaté květenství. 

Zdroj: Autor: Aliaksandra Post / Shutterstock

Pěstování rostlin na balkóně, pravidla a rady

Před nákupem rostlin je jedním ze základních pravidel pro přežití jednotlivých druhů správný výběr. Musíte jim zajistit umístění na slunci, pokud jde o druhy, které to vyžadují, a naopak, postarat se o zastínění, pokud jde o rostliny, které slunci neholdují. Některé rostliny odolávají i tomu nejžhavějšímu letnímu slunci, jiné uvítají alespoň přes polední hodiny mírnou ochranu před teplými paprsky. Pro usnadnění péče je tedy třeba vhodně zvolit druhy rostlin.

Prvním krokem k úspěchu je pochopit, jaká je orientace balkónu. Pokud je orientovaný spíše na sever, a tedy ráno je na něm slunce a odpoledne je ve stínu, nebo na jih s ranním stínem a odpoledním slunce. 

Potom už stačí vybrat vhodné rostliny, samozřejmě přizpůsobené místnímu klimatu. Pokud hledáte mezi trvalkami, je nutné zvážit, která rostlina přežije na balkoně i zimu (třeba s přikrytím) a pro kterou rostlinu budete muset hledat chladnější, ale před mrazem chráněné místo.

Zahrada na balkoně – výběr květináčů

Volba květináče je dalším důležitým aspektem, i když se to zdá jen jako estetické hledisko, květináče mohou ovlivnit vývoj rostlin. Jedním z faktorů je především jejich velikost. Velikost květináče musí být vždy zvolena na základě velikosti rostliny, která v něm má žít. Jsou-li příliš malé, narušují vstřebávání živin kořeny, když jsou příliš velké, rostlina se soustředí na růst kořenového systému a zpomalí vývoj listů a květů, aby kompenzovala energii vynaloženou na rozsáhlý vývoj kořenů. 

Materiál také hraje důležitou roli

Například terakotové květináče patří mezi nejlepší pro venkovní použití, materiál, který se přizpůsobuje vlhkosti substrátu a nepřehřívá se tak snadno, jak by se to mohlo stát u plastových květináčů. Tyto klasické květináče jsou osvědčené léty používání. Jejich výhodou je, že v deštivém počasí rostlině pomohou vyrovnat se s přebytkem vody nejen otvory na dně ale i absorbováním části vody ze zeminy. Tuto vlhkost potom zase vrací do substrátu, když je rostlina vyschlá. Terakotové květináče jsou odolné vůči vlivům počasí, neroztrhnou je silné kořeny rostlin. Jsou stabilní, ale také něco váží, a s hmotností je třeba počítat ať už kvůli manipulaci, nebo kvůli nosnosti balkonu.

Na malých balkonech vám optimalizace prostoru umožní pěstovat větší počet rostlin. Z tohoto důvodu se doporučují ozdobné držáky na květináče, díky kterým se květináče zavěsí na balkon, stejně jako se prakticky umisťují i truhlíky s rostlinami, které zdobí vnější stranu balkonu.

Půda

Máme rostliny, máme květináče, chybí už jen substrát. Volba zeminy je dalším zásadním krokem. Volí se na základě rostlin, které jsme se rozhodli koupit. Na trhu existují takzvané univerzální půdy a půdy vhodné pro konkrétní rostliny, například pro orchideje, sukulenty, citrusové plody atd.

Univerzální substrát se přizpůsobuje většině ročních a kvetoucích vytrvalých rostlin. Stačí těm rostlinám, které vyžadují méně péče než jiné. Specifické půdy by naopak měly být použity pro náročnější rostliny, které například pro bohaté květenství potřebují půdu určitých vlastností. Například azalka je acidofilní rostlina, pokud jsme koupili tento druh, musíme se nutně rozhodnout pro půdu vhodnou pro rostliny tohoto rodu (v tomto případě pro acidofilní rostliny).

Zdroj: autorský text