Jak se zbavit kvasinkových infekcí pomocí vyvážené stravy

Jak se zbavit kvasinkových infekcí pomocí vyvážené stravy
V lidském těle se přirozeně vyskytuje mnoho druhů hub, včetně kvasinek známých pod názvem Candida. V malém množství se tato jednobuněčná houba běžně vyskytuje v ústech, na kůži a ve střevech. Pokud Candida začne nekontrolovatelně růst, způsobuje infekci známou jako kandidóza. Candida je v naší civilizaci nejčastější příčinou plísňových infekcí.

Jsou-li bakterie na sliznicích v rovnováze, Candida nedělá žádné potíže. Problém nastává v případě narušení hladiny zdravých bakterií a oslabení imunitního systému, provázeným přemnožení kvasinek, což vede k řadě nepříjemných problémů. K nadměrnému růstu kvasinek dochází především u žen v oblasti genitálií. Mezi příznaky vaginální kandidózy patří zarudnutí, svědění a silný bílý výtok. Kvasinky se mohou přemnožit také v ústech, kde způsobují bílý, hrbolatý povlak, bílé fleky na mandlích, zarudnutí a bolest v krku.

Když se stane bakteriální prostředí ve střevech nevyváženým, můžeme pociťovat zažívací potíže jako jsou zácpa, průjem nebo plynatost. Na pokožce může kandidóza postihnout jakoukoliv část těla. Nejčastěji se však vyskytuje jako pásový opar nebo plísňová infekce na nehtech či mezi prsty. Neléčená kvasinková infekce může proniknout do krve a napadnout tak celé tělo včetně močových cest, kostí a kloubů. 

Jak bojovat proti kandidóze

Máme-li sklony ke kvasinkovým infekcím, v prvé řadě bychom měli posílit naši imunitu. V souvislosti s tím je nutné upravit jídelníček, abychom šíření kvasinek stravou nepodporovali. Kvasinky milují vše sladké a vlhké jako jsou různé cukrovinky, mléčné výrobky a průmyslově zpracované sacharidy. Naopak vysušující potraviny hořké a ostré chutě Candida nemá ráda. Přemnožení kvasinek také často zapříčiňuje nedostatek vitamínu B6, esenciálních mastných kyselin a hořčíku.

Prokázalo se, že v boji proti přemnoženým kvasinkám působí následující potraviny:

  • Probiotika snižují růst kvasinek a chrání sliznice před infekcí
  • Kombucha obsahuje látky bohaté na čajové polyfenoly a kyselinu octovou, jež účinkují proti kandidóze
  • Česnek obsahuje látku zvanou alicin, u které bylo prokázáno, že působí proti kvasinkám
  • Koření kurkuma omezuje růst kvasinek
  • Kokosový olej má vysoký obsah kyseliny laurové, jež bojuje proti kandidóze

Pomoci může také větší množství granátového jablka, kokosového oleje a aloe vera. 

Zdroj: