Pro dobré espresso nemusíte nutně do kavárny, aneb jak si připravit kvalitní kávu doma

Pro dobré espresso nemusíte nutně do kavárny, aneb jak si připravit kvalitní kávu doma
Moka konvička, french press, aeropress, zrnkovou, mletou, no a jaký vybrat mlýnek? Toto dilema vám možná pomohou vyřešit tyto rady, příprava dobrého espressa doma je jednoduchá.

Kávovar není potřeba

Koupě kávovaru vás možná může napadnout jako první. Vybrat kvalitní kávovar ale může být oříšek a velká zátěž pro peněženku. Existuj mnoho pákových kávovarů, které pořídíte do deseti tisíc, většinou se však jedná o kávovary s vibračním čerpadlem, které nemají až takový výkon jako ty s čerpadlem rotačním. To se projeví na kvalitě espressa, mnohdy zde není možnost kontroly tlaku. Také pak může být problém s tvarem páky, který v tomto případě bývá nevhodný pro správnou extrakci kávy.

Pokud tedy hledáte něco, pomocí čeho si jednou nebo dvakrát denně chcete udělat kávu, zkuste jinou alternativu.

Zdroj: Autor: DUSAN ZIDAR / Shutterstock

Co tedy vybrat?

Těchto alternativ existuje mnoho. Vhodná je například moka konvička. Vyrábí se v několika velikostích, obvykle se velikost značí podle počtu espress z jedné přípravy. Je vhodné vybrat hliníkovou konvičku, ta oproti nerezové zachová kávě více jejího aroma. Moka konvičky jsou hojně dostupné jak na klasický sporák, tak i na indukční desku.

Chcete-li si přípravu kávy skutečně užít, můžete si pořídit aeropress. Stejně jako v případě moka konvičky zachovává aroma kávy chuťově je espresso více než přijatelné. Aeropress disponuje dvěma válci a filtračními papírky, manipulace s aeropressem je skutečně jednoduchá a návod na jeho použití naleznete bez problémů. Navíc je malý, lehký a tím pádem dobře přenosný. Benefitem oproti moka konvičce je pak jednodušší čištění.

Pokud jste byli doteď zvyklí na klasického českého turka, můžete si pořídit klasický french press, který je u nás známý již několik let.

Mlýnek je základ

Při přípravě kvalitní kávy zapomeňte na mletou kávou. Je mnohem lepší koupit si zrnkovou arabicu dle vlastní preference a tu si doma namlít. Při výběru vhodného mlýnku se vyplatí připlatit si za kvalitu. Sice na trhu seženete ruční mlýnky za 300 korun, nicméně ty se často rychle opotřebí. Při výběru dbejte na to, aby bylo možné nastavit hrubost mletí a také na to, aby disponovali keramickými kameny. Jsou mlýnky s noži, které se ale časem otupí, což se projeví na kvalitě mletí.

Alfou a omegou správné a dlouhotrvající domácí přípravy kvalitní kávy je hlavně údržba mlýnků a domácích kávovarů. 

 

Zdroje: