Členové britské královské rodiny porušují vlastní protokol – třeba objímáním s Chewbaccou

Členové britské královské rodiny porušují vlastní protokol – třeba objímáním s Chewbaccou
Britská královská rodina dodržuje řadu přísných pravidel a tradic, ale i její členové občas „ujedou“ a dopustí se něčeho nežádoucího a nepatřičného, co nám ostatním vlastně nemusí připadat zvláštní ani nevhodné. Vzpomeňme na pár nejznámějších událostí z minulosti, kdy Windsorové porušili protokol.

Při výběru zásnubního prstenu princezny Diany

Jistě víte, že když Charles žádal Dianu o ruku, učinil tak s krásným zásnubním prstenem s 12karátovým oválným safírem obklopeným 14 diamanty. Pár si ho však nenechal vyrobit na míru, jak to u nastávajících královských nevěst obvykle bývá. Diana si ho vybrala z katalogu kolekce šperků oficiálního královského klenotníka Garrard. Charlesovi prstýnek hned padl do oka, snad proto, že připomínal slavnou brož královny Viktorie, která ji dostala jako svatební dar od prince Alberta. Kritici však prsten nazývali „safírem obyčejných“, přestože obyčejně rozhodně nepůsobí. Princ William ho ostatně použil, když žádal o ruku Kate Middleton.

Když princ William utěšoval prostou ženu

Princ William evidentně zdědil soucit své matky. V červnu 2017 společně s královnou navštívil krizové centrum, v němž se zotavovali přeživší po požáru bytové věže Grenfell Tower v západním Londýně. Na následky požáru zemřelo 72 lidí. William se v centru setkal se ženou, která se pokoušela najít manžela uvězněného v hořící budově. Královský zákoník uvádí, že mužští členové královské rodiny by měli být pozdraveni pokývnutím nebo skloněním hlavy. K tomu však nedošlo. Žena princi vzlykala do hrudi, zatímco ji objímal a utěšoval, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby jí pomohl najít jejího milovaného.

Když princové William a Harry objali Chewbaccu

Čtete správně, to se skutečně stalo. Součástí práce královské rodiny jsou i patřičné projevy uznání vůči talentovaným Britům, na které může být země právem hrdá. To zjevně zahrnuje získání přístupu do zákulisí jedné z největších filmových franšíz všech dob. William a Harry tak absolvovali speciální prohlídku ateliérů během natáčení filmu Star Wars: Epizoda VIII – Poslední z Jediů. Kromě toho, že si popovídali s herci Johnem Boyegou a Daisy Ridley a setkali se s robotem BB-8, se také nechali obejmout od Chewieho (česky Žvejkala). Dokonce si dopřáli vlastní bitvu se světelnými meči. Ano, být členem královské rodiny má své nesporné výhody.

Kdo by se nechtěl pomazlit s Chewiem? Zdroj: taniavolobueva / Shutterstock

Když královna objala Michelle Obamovou

Členové královské rodiny projevují vůči objímání stále větší shovívavost. Připomeňme si také londýnský summit G20, který proběhl v roce 2009. V Buckinghamském paláci tehdy královna Alžběta během rozhovoru s první dámou Michelle Obamovou dokonce žertovala o jejich výškovém rozdílu. Následně paní Obamové položila ruku na záda a první dáma gesto opětovala v jakémsi vzájemném objetí.

Když princ Charles podepsal autogram

V minulosti princ Charles nepatřil mezi zvlášť oblíbené členy královské rodiny. Nelze však popřít, že bývalý manžel princezny Diany má svou citlivou stránku. V roce 2010 se setkal s oběťmi ničivých povodní v Cornwallu a jistý pár ho poprosil o autogram pro jejich syna. Charles překvapivě souhlasil a pověřil bodyguarda, aby mu přinesl kus papíru. Členové královské rodiny ve skutečnosti nesmějí rozdávat autogramy, aby se potenciální padělatelé nemohli naučit napodobovat jejich rukopis. Existují určité výjimky, třeba pokud se účastní oficiální akce s návštěvní knihou. Nebo jako v případě Charlese, když chtěl potěšit nešťastnou rodinu.

Po smrti princezny Diany

Nad ztrátou princezny Diany truchlil celý svět. Princové William a Harry nadále udržují naživu její památku, ale v době matčina úmrtí to nikdo neměl těžší než oni. Poté, co byla Dianina smrt oznámena, vzala královna Alžběta oba své vnuky spolu s dalšími členy královské rodiny na panství Balmoral (přes 800 km od Buckinghamského paláce). Také zajistila, aby se v prostorách zámku neobjevili žádní novináři. Veřejnost tenkrát zuřila, že královská rodina po takové tragédii vlastně opouští své poddané, ale královna zkrátka chtěla, aby chlapci měli čas a možnost v klidu truchlit.

Zdroje článku: