Královna Saleha z Bruneje: Bojovnice za práva žen i milovnice módy

Královna Saleha z Bruneje: Bojovnice za práva žen i milovnice módy
Dokázali byste si představit být manželkou proslulého sultána v daleké Bruneji? Možná ano. Život v přepychu, spousta služebnictva a minimum starostí. Ale co kdybyste nebyli jedinou chotí brunejské hlavy státu? Ani královna Saleha nebyla vždy jedinou manželkou sultána Hassanala Bolkiaha, a i přesto dokázala na svět přivést šest dětí a stát se módní ikonou Bruneje.

Vytoužená dcera

Budoucí brunejská královna se narodila během deštivé noci 7. října roku 1946 zámožným manželům Pengiranovým. Na svět přišla v městečku Kampong Sumbiling, spadajícím pod brunejský kraj Darussalam. Než nastávající sultánova choť spatřila světlo světa, prodělala její matka Besar nespočet potratů. Saleha byla vymodleným dítětem, tudíž není divu, že její jméno v překladu z arabštiny znamená „zbožná a ctnostná bytost“. Od malička se zajímala o módu, a když v její blízkosti nebyla matka Besar, ráda si sundávala jinak povinně nošený závoj, aby se mohla namalovat a upravit.

Manžel nebo bratranec?

Vzhledem k bohatství svého otce mohla malá Saleha navštěvovat od raného dětství soukromé hodiny v modlitebně v Istana Darul Hana, kde se učila nejen náboženství, ale také vybraným způsobům a cudnosti. I přesto, že jen málokterá brunejská dívka mohla absolvovat středoškolské vzdělání, Saleha to své dokončila v roce 1965.

Následně nastoupila na školu pro mladé dámy v South Kensingtonu, kde její spolužačkou byla i její švagrová, princezna Masna Bolkiah. Díky ní se Saleha znovu potkala i se svým bratrancem z otcovy strany, Hassanalem, brunejským korunním princem, kterého od dětství příliš nevídala. Netrvalo dlouho, zamilovali se do sebe a 28. července roku 1965 se vzali. O dva roky později, přesněji 5. října, se Hassanal stal 29. brunejským sultánem. Společně spolu postupně vychovali dva syny (Al-Muhtadee Billah, Abdul Malik) a čtyři dcery (Rashidah, Muta-Wakillah, Majeedah a Hafeezah).

Polygamie? Žádný problém

Saleha však nebyla jedinou manželkou sultána Hassanala. Po vzoru svých předchůdců žije Hassanal polygamním způsobem života, a tak není divu, že si postupně vzal letušku společnosti Royal Brunei Airlines, Aishu Mariam, a také bývalou malajskou televizní moderátorku Azrinaz Mazhar Hakim. I přesto, že se s oběma dámami nechal později rozvést, zplodil s nimi dohromady šest potomků. Jediná Saleha ho již více jak čtyřicet let neúnavně podporuje a doprovází jej na zahraničních cestách.

Revoltující královna

Saleha však nežije ve stínu svého manžela, jak by se na první pohled mohlo zdát, je patronkou mnoha organizací, ve kterých neoblomně bojuje za práva žen, žijících v rozvojových zemích po celém světě. I ve vyšším věku se stále zajímá o módu, ráda se obléká do pestrobarevných šatů a svůj závoj i přes nelibost brunejské etikety dávno odložila. Ve volném čase se ráda prochází přírodou, pečuje o královský sad, rybník i ptačí park. Je také vášnivou čtenářkou a hráčkou typických brunejských her, mezi které patří Congkak a Pasang.